Cykeln fick rött kort

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Nu har Lunds kommun forslat bort felparkerade cyklar igen. Centralen, som är ett cyklarnas Chicago, är hårt drabbat. Men Maria Rosén vill veta var hon då ska låsa fast sin cykel på morgonen.

Nu har Lunds kommun röjt bland felparkerade cyklar vid centralstationen. Man kan ju undra vad ”felparkerad” innebär i det vilda västernlandskap där vi lämnar våra tvåhjulade springare varje morgon. Bland annat innefattar det de öppna platser där ”cykelparkering förbjuden”-skyltarna tronar, och järnstaketen som omringar de höstfrusna träden.

Sedan jag började i Lund har många av mina vän- ner blivit av med sina tvåhjulingar, och jag ville inte bli en av dem. Jag jobbade enligt filosofin att den som låser fast sin cykel i något, löper mindre risk att bli av med den. Därför brukade jag, varje morgon, låsa fast min cykel i staketet runt ett träd. Nej, jag gjorde det inte för att jävlas. Nej, jag gjorde det inte för att det var närmast. Jag gjorde det för att platserna där man kan låsa fast sin cykel faktiskt är överbelamrade varenda morgon.

Men för några veckor sedan var cykeln borta. ”Rött kort betyder att du har parkerat fel och att vi inom något dygn kommer att forsla bort din cykel.” Efter några ängsliga minuter såg jag denna information på Lunds kommuns hemsida och kunde andas ut. Cykeln var inte stulen, den hade bara blivit utvisad.

Men trots lättnaden har jag undringar. Jag hade velat få tydligare varningar, för att hinna göra om och göra rätt. Speciellt som konsekvensen blev att kvittera ut cykeln mot 200 kronors avgift och köpa ett nytt lås, eftersom det gamla blivit uppklippt.

Och så åter till pudelns kärna: Om man vill låsa fast sin cykel på Lunds centralstation på morgonen, och inte bara ställa den ifrån sig, är cykelställen överbelagda. Kort sagt: Det finns inte plats för alla att låsa fast sin cykel. Jo, det finns ett inomhusgarage vid Godsmagasinet mot en månadsavgift. Men med studentbudget känns det inte rimligt att betala 80 kronor i månaden för att ha cykeln i cykelgarage.

Jag fick gå till Godsmagasinet med legitimation och kontanter i hand. Jag fick tillbaka min cykel. Och jag räckte fram pengarna och sa: ”Jag hoppas att de här pengarna går till att snabbt bygga fler cykelställ utomhus”