Skynda långsamt. Sänka axlarna.

- in Nyheter

2013-12-29 12.55.49

Jag är tillbaka i Lund igen, kom hem hit igår. Surplar kaffe, äter lussekatter från frysen och tittar på På spåret ensam hemma vid köksbordet. Det är väldigt tyst här men så har jag å andra sidan inte ansträngt mig för att leta upp någon heller. Jag har förföljts av helt värdelösa sömnproblem hela julen, eller egentligen i flera veckor. Kanske har jag lyckats börja återhämta mig nu. Jag försöker att sova så fort jag känner mig trött, inser att det är viktigare att jag får någon sömn över huvud taget än att jag försöker uppehålla något slags dygnsrytm som suger all energi ur mig.

Det är sjukt vad viktig sömnen är för att vi ska fungera. Jag stängde nästan ner när jag kom hem till jul. Orkade inte göra någonting, ville inte göra någonting, kände mig konstig, var ständigt trött men låg och stirrade ut i natten i timmar innan jag somnade, vaknade hela tiden, kände mig orolig… I veckor, som sagt. Just nu är jag febrilt sysselsatt med att försöka fundera ut hur jag ska kunna göra våren annorlunda för att inte krascha när juni kommer. Jag tror ändå på tre grundstenar:

  • Sömn
  • Träning
  • Kost

Det är basala grejer men helt grundläggande för att orka med och för att må bra. Jag brukade vara exemplarisk när det kom till detta men det senaste halvåret har jag tappat det nästan helt. Jag saknar det så grymt mycket. Speciellt att träna regelbundet. Att sticka iväg till spinningen på Gerdahallen kl 06.30 på morgonen och känna att dagen inte kan bli annat än grym efter det. Att trampa hemåt i mörkret efter ett svettigt steppass eller en timme i gymmet, darrande i hela kroppen och vrålhungrig men hög på endorfiner. Att känna sig stark och att känna att varje atom i kroppen är på sin plats på ett svårförklarligt sätt.

Så det är ett löfte till mig själv, ett nyårslöfte kanske. Eller egentligen ett livslöfte. Eller en present till mig själv, jag fyller ju snart år. I övrigt är det svårt att planera våren och att ställa in förväntningarna – jag vet inte ens när (om!) jag kommer att jobba och hur mycket tid jag kommer att lägga ner på kursen i Visuell kommunikation som jag ska börja läsa i februari. Jag har så klart en massa idéer och visioner för våren men. måste. sakta. ner. Andas. Ta det lugnt. Inte allt på en gång. Skynda långsamt. Sänka axlarna. Ta tid på mig. Tänka logiskt. Inte låta det gå för långt. Årets läxa.

Ta hand om er, kram!

2013-12-29 12.58.59