Flashmob uppmärksammar mäns våld mot kvinnor

- in Nyheter
@Viktor Drangnell-Ek

Ett 50-tal personer samlades idag på Stortorget för att tillsammans uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Flashmoben anordnades av Samhällsvetarkåren, som en del av den globala rörelsen One billion rising.

Den 14 februari, på alla hjärtans dag, samlas människor världen över för att belysa problematiken som finns i många kvinnors liv. En tredjedel av världens flickor och kvinnor har någonsin blivit utsatt för, eller kommer att utsättas för våld eller våldtäkt. Det är ungefär en miljard av jordens befolkning.
– Årets tema för aktionen är våldtäkt och orättvisa för offer. Vi vill visa allmänheten att det inte går att blunda längre. En miljard kvinnor har eller kommer att utsättas för våld eller våldtäkt under sitt liv. Ändå, är det ämne som folk undviker att tala om, inte minst på alla hjärtans dag, säger eventkoordinatorn Claudia Kours.

Uppmärksammade våldtäktsmål
Efter flera uppmärksammade våldtäktsmål med friande domar så har frågan om en samtyckeslag väckt debatt.
– Vi har kanske inte samma problematik i Sverige som i många andra länder, där rättssystem saknas och offer utpekas. Men med tanke på den senaste tidens händelser i vårt land så är det viktigare än någonsin att reda ut vad som definierar en våldtäkt och hur offer behandlas, säger Claudia Kours.

Bra datum
Gunilla Jarlbro är professor i medie- och kommunikationskunskap vid Lunds universitet, med fokus på genus. Hon tycker att det är ett utomordentligt valt tillfälle att organisera sig.
– Det är en otroligt bra tidpunkt, generellt vill folk  ”inte ha såna tråkigheter” på Alla hjärtans dag. Våldet mot kvinnor är en fråga om makt och kontrollbehov. Det handlar om maktstrukturer som försätter kvinnan i en underordnad position. Ändå framställs ofta våldtäkter som att okända män hoppar på kvinnor i buskar, säger Gunilla Jarlbro.

207 länder
Enligt One billion rising så dansade över en miljard människor i 207 länder för att stoppa mäns våld mot kvinnor, under förra årets kampanj. Det var andra gången som Samhällsvetarkåren arrangerade evenemanget. Deltagarna radade upp sig på Stortorget och höll varandras händer. Några av dem hade tejpat för sina munnar.
Den ena gruppen spelar offer medan de andra visar sitt stöd och solidaritet, säger Claudia Kours.

Fakta

[checklist]

  • One billion rising är en global kampanj för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
  • Kampanjen startades 2012 av dramatikern och aktivisten Eve Ensler. Känd för sin pjäsThe vagina monologues.
  • ”One billion” refererar till FN:s statistik om att en tredjedel av världens kvinnor kommer bli slagna eller våldtagna under sin livstid.

[/checklist]