”Jag vill lära mig mer om skillnaderna mellan väst och Kina”

- in Nyheter

 Samira Kousha juriststudent från Helsingborg och Lundagårds nya bytesbloggare. Hon byter juriststudier i Lund mot statsvetenskap i mångmiljonstaden Shanghai i Kina.

Vad ska du blogga om?
samirakousha– Jag kommer blogga mest om det jag gör där, vad som händer efter skolan och skillnaderna som jag stöter på. Saker jag gillar och inte gillar och allmänt hur det är att plugga där. Jag vill också resa mycket och skriva om det.
– Första natten bor jag på hotell och sedan flyttar jag till campus i Shanghai. Det blir väldigt kul, speciellt att träffa andra internationella studenter och kinesiska studenter. Det blir spännande att bo på ett campus och att se hur det är när alla pluggar på ett ställe eftersom att vi inte har ett campus i Lund. 

Hur känns det inför avresan?
– Just nu känns det väldigt bra. Jag är lite nervös men mest bara glad. Jag ser fram emot att träffa nya människor, uppleva ett nytt land och att hitta på nya saker. Att uppleva en helt annan kultur är spännande men det som lockar mest är att se ett nytt land. Och att bara komma till en storstad. Jag gillar verkligen storstäder, det blir en stor skillnad jämfört med Lund.

Blir det några kulturkrockar?
– Ja, jag tror det blir många språkliga kulturkrockar. Småsaker som att åka buss eller beställa mat kan säkert bli svårt om vi inte kan prata engelska. Jag kan ju inte kinesiska och kommer faktiskt inte läsa det heller när jag är där. Det blir nog också lite kulturkrock med maten också. Jag älskar asiatisk mat och jag kan äta med pinnar utan problem men det är nog väldigt annorlunda maträtter än vad jag är van vid.
– I skolan blir det säkert också stora skillnader. Jag tror att föreläsningarna är annorlunda och kontakten mellan studenter och lärare är säkert också annorlunda. 

Vad ska du plugga?
– Jag ska läsa statsvetenskap. Det blir väldigt spännande att se hur de lär ut ämnet i Kina och vilka statsvetenskapliga perspektiv de har. Jag kommer också lära mig mer om skillnaderna mellan väst och Kina, framför allt hur Kina förhåller sig till väst.

Läs bytisbloggen här.