"Anmärkningsvärt bakåtsträvande"

- in Debatt
@Lundagård

Utbildningskvalitet måste gå före skattesänkningar. Då kan inte Anders Borg skicka notan för ofinansierade skattesänkningar till landets studenter. Det skriver Daniel Johansson, vice ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet, och Klara Strandberg, vice ordförande för Lunds socialdemokratiska klubb, i ett debattinlägg.

Finansminister Anders Borg har meddelat att regeringen vill sänka studiebidraget med 300 kronor per månad och ersätta den summan med lån. Syftet är att spara 800 miljoner kronor till statskassan.

Det är stötande att regeringen på det här sättet skickar notan för sina ofinansierade skattesänkningar till landets studenter. Blir förslaget verklighet måste varje Lundastudent som använder studiebidraget låna omkring 3 000 kronor mer på år, bara för att behålla en redan låg levnadsstandard.

Studiestödets utformning påverkar benägenheten att läsa vidare. En stor studieskuld har en avskräckande effekt, inte minst för dem utan akademisk bakgrund. När nu Anders Borg tänker sig öka studenters lånebörda öppnar han därmed för en återgång till en tid då högre utbildning bara var till för vissa. Det är anmärkningsvärt bakåtsträvande.

Anders Borgs besked kanske ändå inte är att förvånas över. Regeringen har länge prioriterat bort den högre utbildningen. Antalet högskoleplatser har skurits ned, och man har lutat sig tillbaka trots varningar från bland andra TCO, Sveriges förenade studentkårer och Universitetslärarförbundet om konsekvenserna av urholkningen av resurser. Både kvalitet och konkurrenskraft har fått stryka på foten. I stället har man sänkt skatterna med över 100 miljarder kronor.

Att Lundastudenterna ska tvingas vara med och betala för detta misslyckande är oförsvarbart. Det behövs en ny kurs. Det behövs en politik där bättre utbildningskvalitet går före stora skattesänkningar. Det behövs en socialdemokratisk regering.

Daniel Johansson
Vice ordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Klara Strandberg
Vice ordförande Lunds socialdemokratiska studentklubb