Doktorandkåren: "Bra, men kan bli bättre"

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Regeringens dagsfärska remiss om att lätta på kraven gällande permanent uppehållstillstånd för utländska doktorander glädjer – men utrymme för förbättring finns enligt Lunds doktorandkår.

Ali Soltani, en av initiativtagarna till manifestationerna i för doktorandernas situation. Foto: Privat
Ali Soltani, en av initiativtagarna till manifestationerna i för doktorandernas situation.
Foto: Privat

Kampen för ett fortsatt liv i Sverige efter studierna har pågått i snart fyra år. Under torsdagen togs ett stort kliv i rätt riktning för utländska doktoranders framtid i Sverige. Regeringen lade tillsammans med Miljöpartiet fram en lagrådsremiss som innebär en stor förbättring av möjligheterna till ett fortsatt liv i Sverige. Precis vad som begärts.
– Vi började arbeta för detta i oktober 2010, det har varit en lång process. Vi gillar att vara här och har våra rötter här – nu vi vill ge tillbaka något till samhället, förklarar Ali Soltani, en av initiativtagarna till manifestationerna i Stockholm och Göteborg om doktorandernas situation.

Mot nya mål
Regeringens remiss betyder att förutsättningarna för permanent uppehälle för utländska doktorander ska lättas upp. Tidigare krävdes det att doktoranden haft rätten att vistas i landet under fyra av fem år – ett krav som nu ska ändras till fyra av sju år.
– Vi är väldigt nöjda, säger Ali Soltani, som samtidigt tar sats mot nya mål:
– Vi skulle vilja ha ett visum som gäller för hela doktorandtiden. Men regeringen har klargjort att det inte finns någon anledning att ändra den regeln.

Florian Sallaba är ordförande för Lunds doktorandkår.  Foto: Privat.
Florian Sallaba är ordförande för Lunds doktorandkår.
Foto: Privat.

Invecklad byråkratisk process
Frågan om permanent uppehållstillstånd under doktorandperioden har länge varit ett ämne för diskussion. Studenter från länder utanför den Europeiska unionen måste ansöka om visum årsvis. En byråkratisk process som inte bara är omständlig utan också inskränker doktorandernas rätt att resa utom landets gränser. Vid sådana fall upplöses uppehållstillståndet. En premiss som Lunds doktorandkårs, ordförande Florian Sallaba inte uppskattar.
– Regeringens förslag ser bra ut, men det finns saker som hade kunnat vara bättre. Som utländsk doktorand tillåts man inte att åka utomlands – det är väldigt dumt, säger han men lägger också in en brasklapp om ljusare tider:
– Enligt nya förslaget finns det bara en möjlighet att kunna få permanent uppehållstillstånd, under hela forskarutbildningen. Det är bra – men doktoranden borde ha rätt till det. Men det är ett steg framåt.

Hundraprocentig ökning inte nog
Regeringens remiss tillåter examinerade doktorander att vistas i landet i upp till sex månader efter avslutade studier – en hundraprocentig ökning från tidigare tre månader. Detta för att studenten ska ges en verklig chans att etablera sig på landets arbetsmarknad. Men det räcker inte, menar Florian Sallaba.
– De sex månader man tillåts stanna efter examen borde bli tolv. Det är viktigt för att hinna lära sig språket ordentligt och kunna ta sig ut på arbetsmarknaden, säger han.