Redaktör avgår – APRIL APRIL!

- in Nyheter

Lundagårds redaktör Annika Skogar lämnar sitt uppdrag ett år i förtid och börjar arbeta med fredsfrågor i Sydafrika.
– Det här var ett erbjudande som inte gick att tacka nej till, säger hon på Skype ifrån Kapstaden.


Annika Skogar har varit aktiv på tidningen Lundagård sedan vintern 2011 och tillträdde som redaktör i juni 2013. Under tiden har hon suttit i styrelsen för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF. När organisationen erbjöd henne att jobba heltid med freds- och kvinnofrågor i Kapstaden i Sydafrika tog det inte lång tid innan hon tackade ja.
– En sån här chans får man kanske en gång i livet. Jag älskar Lundagård, men tidningen kommer att klara sig utan mig. Världen behöver dock min hjälp nu, säger hon.

Redaktörslöst
Annika Skogar reste till Sydafrika redan i söndags, vilket innebär att Lundagård nu har en vakant redaktörstjänst. Hur, eller om, den ska tillsättas är än så länge oklart.
– Det återstår att se. Jag och Carl-Johan Kullving (webbredaktör, reds.anm.) kommer säkert att klara helgens redigering av det nya numret, men på sikt är det så klart ohållbart, säger Lundagårdsredaktör och ansvarige utgivare Kenneth Carlsson.
Hur reagerade du när du fick beskedet?
– Jag föredrar att inte kommentera det. Jag är lite i affekt just nu.

Känner sig mer behövd
Nyligen beslutade tidningens ägare Lunds universitets studentkårer, Lus, att ta bort en redaktörstjänst från och med hösten 2015. Något som ledde till stor besvikelse bland tidningens medarbetare. Annika Skogar medger att det har bidragit till hennes beslut att lämna tidningen.
– Lus vill ju ändå bli av med mig om ett år och jag ser fram emot att känna mig behövd och jobba med människor som vet vad de sysslar med. Visst, det finns fortfarande en del dysfunktionella statsbildningar i Afrika, men det är nog få som kan mäta sig med Lunds studentkårer, säger hon.

Lundagård har försökt nå Lus ordförande Clara Lundblad för en kommentar, men utan resultat.

Okej, lite galghumor på kvällskvisten har inte dödat någon. Och om så nu är finns åtta liv kvar.
/ Morrhoppan