Godismecka för arbetssugna

Potentiella arbetsgivare, praktikinspiration och peppade studenter. Samhällsvetarkårens arbetsmarknadsdag i AF-borgen gav samhällsvetarstudenterna en skjuts ut i arbetslivet.

Josefine Jaktling är en av arrangörerna av Samarbetemässan. Foto: Karolina Jakstrand
Josefine Jaktling är en av arrangörerna av Samarbetemässan.
Foto: Karolina Jakstrand

De starkt orangea kassarna med den blå Samarbetsloggan som besökarna bär runt på lyser upp Stora salen i AF-borgen. Utställarna lockar med godis och pennor och ett sorl av sommarjobbssökande samhällsvetare sprider ut sig. Under dagen kan besökarna bland annat få sina CV:n granskade, gå på föreläsningar om hur man förhandlar till sig rätt lön och besöka ett 20-tal föreningar och företag. Josefine Jaktling är arbetsmarknadskoordinator och projektansvarig för arbetsmarknadsdagen. Hon har jobbat länge med projektet och har höga förväntningar.
– Detta är första året som vi anordnar en arbetsmarknadsmässa enbart för samhällsvetare och vi har verkligen velat nå ut till så många som möjligt genom att dela ut information I form av flygblad och genom spridning i sociala medier, säger hon.

Studenternas önskemål
En projektgrupp med representanter från olika samhällsvetenskapliga program har samlat in önskemål från studenter om vilka företag som ska bjudas in.
–Vi har jobbat mycket med att försöka få en bra mångfald på utställarna och strävar efter att ha både internationella och svenska utställare, säger Klara Svensson som är medarbetare i Samarbetets projektgrupp och representerar samhällsplaneringsprogrammet.
Emma Olsson är en av utställarna och jobbar på en förening för utvecklingsfrågor.
–Det är roligt när studenter kommer fram och visar att de är nyfikna och engagerade, säger hon.

 

Vi fem: Varför är du här idag?

20140402 Samarbete Karolina Jakstrand_-2adamAdam Hjorth, läser samhällsplanering.
– Jag är här för att jag ville se om det blivit bättre sen tidigare år. Jag avslutar min kandidat snart  och vill se vad som finns för mig på arbetsmarknaden.

 

 

 


20140402 Samarbete Karolina Jakstrand_YasineYacine Nilsson
, läser samhällsplanering.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville med min utbildning när jag började plugga men är här idag för att försöka hitta roliga exjobb och få en inblick i arbetslivet.

 

 

 

20140402 Samarbete Karolina Jakstrand_-4IsabelleIsabelle Rothstein, läser freds- och konfliktvetenskap.
– Jag har kollat runt lite om det finns några roliga organisationer att gå till. Det kanske inte finns supermycket för mig här eftersom det är ganska många privata företag som ställer ut. Men jag har letat efter praktikplats på ett par ställen, till exempel FUF, föreningen för utvecklingsfrågor.

 

 

20140402 Samarbete Karolina Jakstrand_-5KatarinaKatarina Anderson Käppi, läser genusvetenskap.
– Som samhällsvetare kan man jobba med väldigt mycket olika saker men arbetsmarknaden är lite oklar. Jag fick bra respons från Malmö stads utställare som mejlade in en jobbansökan till mig trots att ansökningstiden redan gått ut.

 

 

 

20140402 Samarbete Karolina Jakstrand_-6EmmaEmma Kristoffersson, läser genusvetenskap.
– Jag är här för att jag letar efter framtiden. Jag tror det är viktigt att visa att man är öppen och intresserad när man går runt såhär på en mässa.

 

 

Text och foto: Karolina Jakstrand

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.