Studenter kan inte deltidssjukskrivas

- in Nyheter
@Lundagård

Blir du sjuk som student dröjer det en hel månad innan du kan få ut ekonomisk ersättning. Det finns inte heller möjlighet till deltidssjukskrivning och tar du inte CSN riskerar du att stå helt oförsäkrad vid sjukdom. Nu uppmärksammas problemet.

Alla människor blir sjuka ibland. Men skulle du som student bli sjuk och under en period inte längre klara av en heltidssysselsättning har du inte samma rättigheter som människor i arbetslivet har. Du har 30 karensdagar istället för en och du kan inte sjukskriva dig på halvtid.
Bristerna i systemet kan leda till att du som student inte bara riskerar att få problem med försörjningen när du blir sjuk, utan också att du får svårt att rehabiliteras tillbaka till studierna efter en sjukskrivning.
– Alla studenter riskerar att drabbas av det här problemet, säger Erik Pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.
SFS släppte nyligen en rapport tillsammans med studenthälsorna i Sverige där de beskriver problemet. 95 procent av studenthälsorna upplever det som ett problem att det inte går att deltidssjukskriva sig som student. På grund av det måste studenter som till följd av sjukdom inte klarar av att studera på helfart välja att fortsätta studera. Alternativet är att sjukskriva sig hela terminen, för att kunna försörja sig med studiemedel eller sjukersättning.

Studenthälsan kritisk
På Studenthälsan i Lund är problemet högst närvarande. En heltidssjukskrivning kan i vissa fall ha en negativ påverkan på studentens hälsa, vilket bidrar till att Studenthälsan idag är restriktiva med att utfärda sjukskrivningar.
– Det kan nå en punkt som blir destruktivt för studenten, när det gäller till exempel depression. Det är bra att vara igång och inne i en struktur, förklarar Hans Alnemark på Studenthälsan i Lund.
Richard Wastenson är psykiatriker på Studenthälsan och ser även han allvarligt på hur studenternas möjlighet till sjukskrivning inskränks.
– Ibland är det inte möjligt att gå på alla cylindrar samtidigt. Inom alla andra yrkesgrupper kan man sjukskriva dig på deltid. Att studenterna inte har möjlighet till det är helt otidsenligt. Vi försöker få folk att komma tillbaka till vardagen igen, men då är det en förutsättning att man behåller kontakten med sin arbetsplats eller utbildning. Här tvingas du välja, säger han.

Ser ingen snar lösning
Ansvariga för att åtgärda problemet är politikerna som sitter i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. I utredningen finns representanter från alla politiska riksdagspartier. Patrik Björck är socialdemokratisk riksdagsledamot och sitter i utredningen. Han tror inte att de kommer att nå en lösning på problemet.
– Jag tror att det finns en allmän uppfattning om att det är viktigt att lösa situationen för sjukförsäkringen för studenter. Det finns ingen politisk konflikt om det, men exakt hur det ska gå till är inte så lätt att komma fram till, säger Patrik Björck.
Trots att de flesta inblandade verkar vara överens om att det är ett stort problem ser lösningen ändå ut att vara långt borta. Politikerna har utrett frågan sedan 2010, men istället för att presentera ett förslag i år så har deras uppdrag nu förlängts till 2015. Enligt Patrik Björck riskerar förlängningen bara att försvåra beslutsprocessen.
– Jag tror att det har verkat hämmande, istället för att ha tvingat fram en lösning eller ett erkännande av brist på samsyn. Nu går vi dessutom in i ett val, och i valrörelsen kommer vi se partierna utforma sin egen politik, vilket gör det ännu svårare att finna en politisk samsyn i frågan, säger Patrik Björck.

Hamnar i moraliska dilemman
Valår eller inte. Erik Pedersen tror att problemet existerar eftersom att systemet för studenter från början har varit ogenomtänkt.
– Det ser ju ut så här nu för att politikerna har valt att hitta lösningar för studenterna efterhand. Det har blivit ett lapptäcke där man inte har försökt inkludera studenterna i hela systemet utan tänkt att de ska ha ett eget spår vid sidan av. Det är krångligt och otransparent, säger Erik Pedersen.
Richard Wastenson är kritisk till att han ibland känner sig lockad att uppmana drabbade studenter att försöka ta sig runt systemet.
– Det är ett moraliskt dilemma för mig att som statligt anställd vilja uppvigla studenter att ta sig runt lagen. Exempelvis genom att ge råd hur de ska svara när försäkringskassan ringer. Systemet har allvarliga brister säger Richard Wastenson.
Varför tror du att sjukförsäkringen inte har förändrats ännu?
– Politiker är väl rädda för att det ska missbrukas. Att studenter ska sjukskriva sig samtidigt som man ”smygpluggar”. Men man bygger ju inte sociala skyddsnät för att de ska missbrukas, säger Richard Wastenson.

Samlar in berättelser
SFS har kontakt med de ansvariga politikerna och kräver att systemet ska förändras samt att det ska bli sju karensdagar istället för 30 som det ser ut i dag. SFS belyser just nu frågan i kampanjen #heltsjukt. Nästa steg är att samla in berättelser från studenter som har drabbats av problemen i systemet.
– Vi vill överlämna berättelserna till politikerna så att de ser vilka konsekvenser det får att de drar ut på frågan, säger Erik Pedersen.

 

Text: Lisa Blidnert och Viktor Drangnell-Ek
Foto: Jonas Jacobson