Tysk vår för Lundaspexarna

Spexet om Otto von Bismarck gör comeback. Senast Lundaspexarna satte upp spexet om den tyske järnkanslern var 2005. Den 29:e april är det åter premiär.
Karl Marx, Friedrich Engels, Augusta av Sachsen-Weimar och Otto von Bismarck. Där har ni delar av line-upen för Lundaspexarnas återuppsättning av spexet Bismarck, som sattes upp första gången 1966. Senast spexet om den tyske järnkanslern spelades var 2005, och det är ingen tillfällighet att spexet sätts upp i vår igen.
– I spexkretsar är Bismarck väldigt hyllat. Det har en lättbegriplig handling, kan få till bra anakronismer och många bra kupletter, säger Carl Öberg, regissör i Lundaspexarna.
– Det är ett väldigt omtyckt spex, det märkte vi på biljettförsäljningen. Sen är det väldigt praktiskt en karnevalsvår att inte behöva ändra för mycket i spexet, säger han.
Hanna Thörnblad, förman för Lundaspexarna, fyller i:
– Gärna karneval, men först ett rejält Lundaspex. Många i vår ensemble är engagerade i karnevalen också, så vi har ett tätt samarbete. Igår sålde vi till exempel karnevalstidningen på vårt biljettsläpp, berättar hon.

Otto von Bismarck med sin hemliga älskarinna Augusta av Sachsen-Weimar. Det blir måna anakornymer och gott om kupletter i Lundaspexarnas återuppsättning av spexet Bismarck. Foto: Carl-Johan Kullving
Otto von Bismarck med sin hemliga älskarinna Augusta av Sachsen-Weimar. Det blir enligt Lundaspexarna många anakronismer och gott om kupletter i återuppsättning av spexet Bismarck.
Foto: Carl-Johan Kullving