Kritik mot kurser på ny sajt

- in Nyheter
@Karolina Jakstrand

Är du missnöjd med en kurs du gått eller vill du tipsa alla om din fantastiska föreläsare? Masterstudenten Mika Sjöman tröttnade på att läsa högskolekurser med usel kvalitet och startade sidan kurskritik.se.

Mika Sjöman har grundat sajten kurskritik.se Foto: Privat.
Mika Sjöman har grundat sajten kurskritik.se
Foto: Privat.

För ett par dagar sedan startades internetsidan Kurskritik.se. Studenter får där anonymt betygsätta kurser de läst genom att sätta poäng på bland annat material, föreläsningar och litteraturkostnad. Målet är att skapa en transparent sida där studenter får lättillgänglig information om universitets- och högskoleutbildningar i Sverige som inte går att finna på andra ställen. En offentlig kursutvärdering helt enkelt.

2000 visningar
Hjärnan bakom sidan heter Mika Sjöman. Efter en urusel distanskurs han läste startade han en tråd på Facebook för att diskutera dåliga utbildningar med andra och fick direkt ett stort gensvar. När han sedan i ren frustration bestämde sig för att skapa hemsidan kurskritik.se fick den ungefär 2000 visningar första dagen.
– Det är många som har läst dåliga kurser som de är missnöjda med. Det blir dyrt att säga upp sig från jobbet och säga upp sin lägenhet för att sedan upptäcka att kursen inte håller måttet, säger han.

Trots sidans korta existens har han redan hunnit få många reaktioner.
– Många lärare har kommenterat sidan. Vissa är positiva medan några har varit riktigt förbannade och lite rädda. Men sidan går ju inte ut på att bedöma lärare. Besökaren ska kunna få reda på information som leder till ett bättre utbildningsval, säger Mika Sjöman.

Anonyma utvärderingar
Tanken med sidan är de som skriver ska kunna vara anonyma, något som också kan bli problematiskt i och med önskan om transparens. Mika Sjömans namn är till exempel svårt att hitta till en början, men efter intervjun med Lundagård har det publicerats. Mika Sjöman menar att han ska fungera som en slags moderator för sidan och se till att ingen skriver rena personpåhopp.
– De allra flesta har varit väldigt positiva i sina omdömen på sidan. Fram tills nu har ingen försökt klanka ned på eller svartmåla någon specifik person, säger han.

Någon timme efter vår intervju hör han dock av sig och berättar att han för första gången fått moderera en kommentar.

Vill bygga upp sidan
Eftersom Mika Sjöman har masterstudier på Stockholms universitet att sköta har han bett om hjälp med att bygga upp sidans funktioner på GitHub där flera personer kan bygga programvaror tillsammans.
– Jag vill uppmana alla att gå in och lägga in betyg på sidan, och även uppmana folk att gå med i projektet och hjälpa till att bygga upp sidan eftersom jag kommer göra den öppen, säger Mika Sjöman.