En rejäl Bismarck

- in Kultur & Nöje, Spex

En välgjord föreställning med operaflirtande kupletter, smarta ordvitsar och finurliga överraskningar. Det tycker Lundagårds recensenter om Lundaspexarnas uppsättning av spexet Bismarck.

Det börjar i kejsar Wilhelms palats, där den småknubbige rikskanslern Otto von Bismarck söker audiens. Amor har ett finger med i spelet och triangeldramat är ett faktum när kanslern har en hemlig affär med kejsarens fru Augusta. Bismarck och Augustas privata stund avbryts dock av en grupp studenter från Lund som vill ockupera palatset. Iklädda palestinasjalar klottrar de ner inredningen och skriker efter demokrati när spexarna driver med det senaste årets ockupationstrend.

Redan i första sångnumret görs referenser till Lundakarnevalen, vilket väcker stora applåder i detta gen-genrep. Spexets intrig presenteras när kommunisten Friedrich Engels gör entré och berättar om sina onda planer att göra revolution och störta kejsarens styre. Engels står för kvällens mest imponerande röstprestation och får briljera dubbelt upp då publiken inte är sen med att klappa in ett bis.

Kejsar Wilhelm tröttnar på ståhejet och behöver semester. Han tar med sig Bismarck och Augusta till kurhotellet i Baden Baden. En av föreställningens höjdpunkter är när en härligt avslappnad Karl Marx glider in i 70-talskostym och solbrillor och gör en något förvirrad men minst lika underhållande entré. Målet är alltså att störta kejsaren och Bismarck för att ge makten åt folket.

På hotell Baden Baden finns en otrevlig och lynnig hotelldirektör som inte svarar särskilt bra på klagomål. I akten avlöser musikalnumren varandra och en i spexsammanhang väl utförd koreografi tar vid. Publiken bjuds på metarevy av bombexperten Braun och Engels med förstklassiga ordvitsar och referens till protesterna mot nedläggningshotet av Botan. Tyvärr följs det av spexets tröttaste scen med ett lamt skämt om en finländsk alkoholiserad operasångare. Helt klart överflödigt.

Timingen och ljuset är sisådär på vissa ställen och ibland drunknar spexarnas mörka röster i musiken under detta gen-genrep, men det lär ha putsats bort till premiären. Dekoren är sparsmakad i vissa akter men desto mer effektfull efter paus. Sminkningen och kostymerna är väl utförda och en njutning för ögat.
Avslutningsvis kan det konstateras att Lundaspexarna följer en bra röd tråd och att vårens uppsättning av Bismarck är ett rejält Lundaspex.

Bästa…
Entrénummer: 
Marx entré 
Dekor:
Relaxavdelningen.
Sång: Engels voyeurvisa
Bästa kuplett:  Brauns bombvisa.
Överraskning: Kejsar Wilhelms hund Brunte.
Karaktär: Marx som chillande kokboksförfattare i klockren styling.
Ordvits: Foto-Fotosyntes
Bis: Bismarcks och Augustas duett

Text: Lisa Blidnert och Carl-Johan Kullving
Foto: Jens Hunt och Jonas Jacobson

Fakta

[checklist]

Föreställningar

  • Tisdag 29 april kl 19 – PREMIÄR
  • Onsdag 30 april kl 17 och 20
  • Torsdag 1 maj kl 16 och 19


Köp biljetter på:
– På www.biljett.studentlund.se 
– På Studentinfo i AF-Borgens foajé (046-38 49 49)
– I dörren i mån av plats från och med en timme innan varje föreställning

  • Biljetterna kostar 150 kr för ordinarie och 100 kr för medlemmar i Studentlund.
[/checklist]