Stadsparken görs redo

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Det är två dagar kvar till Siste april-festligheterna i Stadsparken. Till spontanfesten väntas 25 000 personer komma och kommun, polis och trafikverket är väl förberedda.

”En jättefestival utan arrangör”. Så brukar Siste april i Stadsparken i Lund beskrivas där drygt 25 000 personer firar att våren är kommen. Siste april-firandet har ingen arrangör, men kommun, polis, räddningstjänst och trafikverket försöker underlätta för parkbesökarna. Under dagen finns drygt 130 bajamajor och urinoarer utplacerade och drygt 120 professionella renhållningsarbetare ska städa parken efteråt.
– Vi avsätter mycket resurser för att få det så säkert och trevligt som möjligt, säger Ronny Johannessen, ordförande för tekniska nämnden i Lunds kommun.

Parkintendent Lars Brobeck. Foto: Daniel Kodipelli
Parkintendent Lars Brobeck.
Foto: Daniel Kodipelli

Avspärrningar i parken
Det är hårt slitage på parken under Siste april.
– Vi stänger bland annat av finrummet vid franska paviljongen, beachvolleyboll planerna, lekplatsen och området vid dammen. Syftet är att undvika förstörelse av rabatterna och värna om de däggdjur och fåglar som bor i parken, säger parkintendent Lars Brobeck.

 

 

 

Jörgen Nilsson är närpolischef i Lund. Foto: Daniel Kodipelli
Jörgen Nilsson är närpolischef i Lund.
Foto: Daniel Kodipelli

Tufft för polisen
Enligt polisen är beredskapen god. Drygt 130 poliser och 50 volontärer ska arbeta under Siste april i Lund.
– Festa klokt och var rädda om varandra. När drygt 25 000 personer samlas på en så här liten yta med hög berusningsgrad gör det här till ett högriskprojekt, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.
Har ni någon beredskap för blockpartyn?
– Det kommer nog bli stora fester på studentområdena, men vi jobbar mycket med AF Bostäder och försöker ha en dialog kring det. Vi uppmanar studenterna att gärna festa på nationerna där det är mer ordnat och någon har ansvar, säger Jörgen Nilsson.

Stängsel på stationen
Trafikverket sätter även in extra personal och Skånetrafiken kommer ha informatörer på Centralstationen för att hjälpa resenärerna.
– Vi sätter upp stängsel vid stationen för att inga ska springa på spåren. Det kan få oerhört tråkiga konsekvenser ifall någon gör det, och eftersom det är ett lagbrott blir det dryga böter för den som gör det, säger Lars Ekman, målstrateg på Trafikverket.
– Vi uppmanar alla som ska resa med tåg på onsdag att ta god tid på sig, säger han.