Från kaffekapsel till parkbänk

- in Nyheter

Med dagens moderna kaffemaskiner konsumerar vi koffein i mängder. Men hur bra är det egentligen för miljön när kapslarna slängs? Petra Andersson på geologiska institutionen ger oss kaffedrickare en miljövänlig lösning.

Petra Andersson på geologiska institutionen samlar in kaffekapslar till återvinning i Lund. Foto: Jens Hunt.
Petra Andersson på geologiska institutionen samlar in kaffekapslar till återvinning i Lund.
Foto: Jens Hunt.

När Petra Andersson skulle köpa kaffemaskin ville hon ha något pålitligt som också gynnar miljön. Då upptäckte hon Terracycles återvinningsprogram, som samlar använda kaffekapslar och gör de till nya produkter, bland annat bärkassar och parkbänkar. Vid hennes arbetsplats på geologiska institutionen vid universitetet finns också den enda insamlingsplatsen i Lund.

Hur många insamlingsplatser finns det i Sverige?
– Allt detta är ganska nytt och okänt så i dagsläget finns det ett 50-tal utspridda över landet. Bland annat finns det en här i Lund och en hos min syster i Eslöv. Terracycle marknadsför inte direkt återvinningsstationerna så det är inte många som känner till detta.

Fungerar systemet med kapslar från andra märken?
– Nej detta är endast för Tassimo-kapslar (för ett specifikt kaffemaskinsmärke, reds. anm.). Vissa andra kapslar kan man återvinna som metall men då slänger man ju kaffesump och massa andra delar. Detta tycker jag är ett steg bättre då de gör något specifikt med det och skänker pengar för varje sak man skickar in och återvinner. Jag har exempelvis valt att lägga mina poäng på Bris.

Finns det planer på att skaffa fler insamlingsplatser?
– Man skulle ju kunna göra det om intresse finns. Jag har försökt sätta upp i olika affärer men de tackar oftast nej på grund av bristande information och intresse, så man får inte alltid känslan av att det är så välkommet.

Hur ska ni locka in lundastudenterna till att återvinna sina kapslar?
– Det får gå på ens eget samvete. Vad jag vet så blir ungdomar allt mer miljömedvetna på grund av att man är känsligare för miljön idag. Hade folk vetat om vad det var så hade nog det inte varit några konstigheter. Det finns inget belöningssystem för att lämna in sina kapslar, det är det goda samvetet.

Vad mer har ni gjort för att informera om detta?
– Jag som insamlare har satt upp lite lappar var man ska lägga kapslarna. Man skulle ju kunna sätta upp lappar på bibliotek, men det är ganska besvärligt att cykla in till stan med en påse läckande kaffekapslar. Det är inte alltid superenkelt. Jag har en återvinningsstation hemma och när den har nått fem kilo skickar jag in den, så får jag mina poäng.