Budgeten hissas och dissas

- in Nyheter
@Annika Skogar

Kul med kvalitet, tråkigt med avgifter. Det tycker Oskar Styf, ordförande för Lunds universitets studentkårer, om årets budgetproposition.

Oskar Styf är ordförande för Lunds universitets studentkårer.  Foto: Jonas Jacobson.
Oskar Styf är ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Foto: Jonas Jacobson.

Under morgonens budgetpresentation från statssekreterare Anders Lönn fanns även Lunds universitets studentkårer, Lus, representerade. Oskar Styf, ordförande för Lus, var överlag positiv till de löften han fick höra.
– Rent spontant tycker jag att det är roligt att man vill satsa på kvalitet, säger Oskar Styf.

Vad han syftar på är de 125 miljoner kronor som ska fördelas till lärarutbildningen och till de humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningarna. Oskar Styf är dock mindre nöjd med att det är studiebidragets lånedel, och inte bidragsdel, som höjs med 1 000 kronor.
– Det är tråkigt att pengarna ska fördelas till lånedelen. Jag tror att man skulle behöva se över hela studiemedlet och hitta någon mer hållbar lösning, säger han.

I början av juni kom ett förslag från utbildningsdepartementet som gav möjlighet att ta ut avgifter från svenska studenter som deltar i utbytesprogram. Det här är något som den nya regeringen nu kommer ge tummen upp för.
– Det är väldigt tråkigt att man vidhåller det här med avgifter. Lunds universitets studentkårer har varit emot det här hela tiden och det är vi fortfarande, säger Oskar Styf.