5 märkliga stunder av Messiaskomplex

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Det har funnits många personer som trott sig vara Jesus och mottagits som frälsaren – eller bara gillat estetiken. Här är fem märkliga exempel.

Michael Jackson & Jarvis Cocker, Brit Awards -96
1996 var Michael Jackson inte längre på höjden av sin konstnärliga karriär, men viljan att visa att han ville förbättra världen hade aldrig varit mer övertydlig – inte minst genom senaste hiten Earth Song, om hur mänskligheten misshandlar naturen. När han fick uppdraget att framföra låten på musikgalan Brit Awards gjorde han det med hjälp urinvånare, en rabbin och barn klädda i trasor – och en smärtsamt stor dos dramatisk frälsning.

Jarvis Cocker, sångare i bandet Pulp, tyckte att Jackson var en smaklös fjant och slog vad med sina bandkompisar om att han skulle störa uppträdandet. Cocker backade förstås inte. Medan Jackson hissades upp i en byggkran sprang Cocker upp på scenen, viftade på rumpan, flashade magen och blev jagad av vakter. I tumultet åkte ett par småbarn i golvet – medan Jackson ovetandes fortsatte leka bergspredikan.

 

Zyzz
Messias behöver inte nödvändigtvis komma i form av kristen mystik, det fungerar lika med antika referenser. 2007 började den australiensiska tonåringen Aziz Shavershian, mer känd som ”Zyzz”, publicera youtubeklipp på sin kropp. Zyzz hade på kort tid gått från att vara en smal liten okysst pojke till att bli ett 100 kilo tungt muskelknippe högst upp i den sociala näringskedjan.

Kroppen ansågs perfekt och gav honom kultstatus och tiotusentals följare världen över. Själv kallade han sig son till Zeus, bror till Herkules. På internet levererade han inspirerande visdomsord som ”Get shredded or die mirin’” (antingen får man en estetisk kropp, eller dör beundrande), medan han dansade runt barbröstad på stan och var allmänt odräglig. Fansen avgudade honom.

2011 fick historien ett sorgligt slut när Zyzz 22 år unga hjärta stannade i en thailändsk bastu. Hans medfödda hjärtfel och åratal av stereoidmissbruk var inte till hans fördel. Men även om hans hälsa och muskler var ett luftslott av doping, fortsätter Zyzz att från andra sidan graven locka fans som drömmer om förändrad livsstil och gudomlig kropp. U mirin’, brah?

 

Magic Johnson
Earvin ”Magic” Johnson är näst efter Michael Jordan tidernas mest kända och bästa basketspelare. Han trollade hem några NBA-titlar och var med i USA:s ”Dream team” som lekte hem OS-guldet i Barcelona 1992. Sju år senare hamnade Magic Johnson lite i oväntat i Sverige – i Borås och klubben M7.

Efter sin aktiva karriär hade Magic Johnson blivit en superentreprenör. Han skapade ett skivbolag, en sportagentur och byggde biosalonger i fattiga områden. Och så ville han utveckla basketen som sport globalt – och Sverige skulle bli den perfekta platsen.

M7 Borås gav Magic Johnson ett svindyrt tvåårskontrakt och han blev samtidigt delägare. Hela stan fick basketdille och klubben bytte namn till Magic M7. Johnson mottogs som frälsaren, fyllde arenorna och motståndarna betalade för att ens komma i hans närhet.

Magic Johnson såg kanske inte sig själv som något högre, men i andras ögon var han gudomlig. Och när guden lämnade Magic M7 efter en säsong gick det som väntat: klubben gick i konkurs och Borås fick välja en något mer vardaglig sportgud – Anders Svensson.

 

Hong Xiuquan
Alla drömmer om märkliga ting ibland – men det är inte alla som försöker förverkliga sina syner. Hong Xiuquan var en fattig jordbrukarson i Kina i mitten av 1800-talet. Efter att ha bommat en tenta tre gånger drabbades han av ett nervöst sammanbrott. I en feberdröm plockades Xiuquan upp till himlen av änglar, där en lång man i skägg bad honom att göra slut på demonerna nere på jorden. I samma veva – i vaket tillstånd – fick han en kinesisk översättning av Bibeln. Det var då han förstod det: han var Jesu bror.

Demonerna han var tvungen att förgöra var den härskande Qingdynastin och konfucianismen. Han skapade utifrån sin tolkning av kristendomen egna mål: Om ett jämlikt samhälle med jordbruksreformer, kvinnlig arvsrätt och förbud mot tobak, alkohol och prostitution. Bönder anslöt sig och det så kallade Taipingupproret startade. Hong Xiuquan utropade sig till Himlens konung i upproret som han själv kallade Stora fridens himmelska rike – ett namn som inte direkt speglade verkligheten.

Efter att ha börjat relativt blygsamt med förstörelse av buddhistiska, daostiska och konfucistiska tempel, utvecklades upproret snabbt till historiens största slakt på människor. Sammanlagt dog mellan 20 och 30 miljoner kineser. När det efter nästan 15 år börjades slås ner blev Hong Xiuquan paranoid. Han låste in sig i ett harem med 60 konkubiner och lyssnade på musik från en orgel plockad från en kyrka, innan han till slut troligen tog sitt liv.


Vissarion
Det saknas inte exempel av fruktansvärda virrpannor som David Koresh och Jim Jones som samlat troende i religiösa självmordssekter under 1900-talet. Förhoppningsvis blir inte detta ett liknande exempel.

I samband med att Sovjetunionen kollapsade i början av 90-talet blev trafikpolisen Sergey Anatolyevitch Torop arbetslös. I samma vända fick han en uppenbarelse: han var en reinkarnation av Jesus. Han bytte namn till Vissarion och skrev ner det tolv kapitel långa ”sista testamentet”. Hans kyrka blandade rysk ortodox tro med buddhism, veganism, kollektivism och (så klart) tron på utomjordingar och den kommande apokalypsen.

Av de sammanlagt lite över tiotusen troende bor drygt 4000 i byn Petropavlovka i den sibiriska taigan. Här brukar invånarna jorden, utnyttjar solenergi, upprätthåller könsmaktsskillnaderna och samlas då och då för att höra Vissarions visdomsord.

Själv bor Vissarion i ett finare hus uppe bland kullarna, där han klär sig som Jesus och lever med sina två fruar i sitt eget paradis.