Lundagård får inte se rektors kalender

- in Nyheter

Lundagårds begäran att få se rektorernas kalendrar avslås. Högsta domstolen går på universitetets linje. 

I oktober 2013 begärde Lundagård ut Lunds universitets rektorers kalendrar. Lundagård motiverade att kalendrarna borde betraktas som allmänna handlingar. Lunds universitet yrkade däremot att kalendrarna är internt arbetsmaterial.

Kenneth Carlsson, ansvarig utgivare och redaktör. Foto: Jonas Jacobson
Kenneth Carlsson, ansvarig utgivare och redaktör.
Foto: Jonas Jacobson

Fallet togs upp i kammarrätten där det fick avslag. Nu, 16 månader senare, har även Högsta förvaltningsdomstolen avslagit tidningens begäran.
– Det är tråkigt att få ha väntat så länge för ett nej. Vi tycker att universitetet ska vara så transparent som möjligt. Samtidigt är det bara två procent av överklagade fall som tas upp av högsta domstolen, så vi har nått så långt vi kan med detta, säger en besviken Kenneth Carlsson, ansvarig utgivare och redaktör på Lundagård.

Passerade datum
Konflikten låg i att kalendrarna inte ansågs vara avslutade ärenden.
– Vi begärde endast tillgång till passerade datum vilket vi anser är avslutade ärenden eftersom datumen är förbi. I nuläget finns det inget mer vi kan göra men detta innebär att varken vi eller några andra medier får lov att granska allmänna myndigheters kalendrar, säger Kenneth Carlsson.

Läs hela domen här.