Lunds nations kameraövervakning stängs ned

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Kamerorna som har övervakat ingångarna till Lunds nations bostadshus Arkivet kan vara olagliga. Nu väljer Lunds nation att stänga ned all kameraövervakning.

Sedan i höstas är flera ingångar till Lunds nations studentbostäder på Arkivet övervakade av kameror. I samband med att de nya lägenheterna blev inflyttningsklara, märkte Lunds nation av problem med skadegörelse i husen.

Några av Arkivets hus är gamla och kan inte brandskyddas på vanligt sätt. Därför måste korridorens ingångar hållas olåsta.
Oftast i korridorshus är dörrarna in till korridorerna låsta, för att säkerställa att enbart husboenden kommer in. På Arkivet kan vi inte göra det på grund av brandskyddet. Kamerorna finns för att säkerställa att obehöriga inte tar sig in, säger Ida Moen Larsson, kurator vid Lunds nation och ledamot i Lunds nations studentbostadshus AB.

Problemet är att kamerorna kan strida mot kameraövervakningslagen.

Saknas tillstånd
Kamerorna är placerade intill husets ingångar, som ligger i anslutning till grönområden och cykelställ. Lagen säger att sådana områden kan anses vara ”platser dit allmänheten har tillträde” och då skulle ett tillstånd om kameraövervakning från länsstyrelsen krävas. I dagsläget finns inte ett sådant tillstånd.
Det tillståndspliktiga området omfattar inte bara platser som allmänheten brukar besöka, utan också områden som allmänheten över huvud taget har tillträde till. Det går inte att utesluta att detta är ett sådant område, säger Henrik Kvennberg, tillsynsansvarig för allmän kameraövervakning på Länsstyrelsen i Skåne.

Bred definitionsfråga
Formuleringen ”en plats dit allmänheten har tillträde” ska tolkas brett, enligt Henrik Kvennberg. Definitionen avser platser som inte är enskilda och där människor kan tänkas vistas. Sådana platser kan exempelvis vara gator, torg och parker.

Platser dit allmänheten inte anses ha tillträde är till exempel bostäder, villatomter och trappuppgångar i flerfamiljshus. På sådana platser får kameror sättas upp utan ett tillstånd från länsstyrelsen.

”Ska följa kraven som finns”
Lunds nation Arkivet AB:s vd Paul Pierce har inte gått att nå för en kommentar. Lunds nations kurator Ida Moen Larsson menar däremot att allt gått enligt reglerna när kamerorna satts upp.
De kameror som är uppsatta ska följa de kravlistor som finns. Kamerorna vi sätter upp är inte på något sätt till för att vi vill övervaka våra hyresgäster, utan för att säkra deras miljö, säger Ida Moen Larsson.
Vi ska ha följt de krav och restriktioner som gäller. Om något annat gäller är det väldigt märkligt, men låt mig undersöka detta och återkomma, säger hon.

Henrik Kvennberg på länsstyrelsen säger att detta är ett ärende som de kan tänkas gå vidare med.
– Utifrån det som har beskrivits verkar det råda vissa oklarheter om vad som gäller och det är något vi kan komma att titta på, säger han.

Kamerorna stängs av
Dagen efter att Lundagård kontaktat Ida Moen Larsson och lyft problemet, stänger Lunds nation på eget initiativ ned all kameraövervakning på Arkivet. Övervakningen som har skett kan ha brutit mot kameraövervakningslagen.
– Vi vidtog åtgärder direkt och redan i går stängdes kamerorna av. I dag under förmiddagen plockas optiken i kamerorna ner så att kamerorna inte kan spela in något material över huvud taget, säger Ida Moen Larsson.

Uppe sedan i höstas
Kameraövervakningen har pågått sedan i höstas, men inte förrän nu har problemet med den eventuellt olagliga övervakningen uppdagats.
– Jag hade ingen vetskap om detta förrän i går efter att detta uppmärksammades. Vissa av kamerorna som har varit uppe skulle haft en ansökan, men det är bra att detta upptäcktes så att vi kunde vidta åtgärder. Det är ett misstag och det är beklagligt att detta har hänt, säger Ida Moen Larsson.

Uppdraget om att installera kamerorna har getts till en extern aktör. Var det i företagets förfarande har brustit kan Ida Moen Larsson inte svara på.
– Jag kan inte svara på vad som har fallerat, men det är väldigt beklagligt att det har hänt.

Inga rättsliga påföljder
Straffskalan för att ha brutit mot kameraövervakningslagen går från böter ända upp till fängelse i ett år. Men Lunds nation riskerar inga rättsliga påföljder.
– Kamerorna är så vitt jag vet nu nedplockade och det pågår inget brott längre. En retroaktiv anmälan är inte tillåten och Lunds nation riskerar ingen påföljd från vårt håll, säger Axel Starck, jurist vid Länsstyrelsen i Skåne.

Anmälan nu gjord
Nu har Lunds nation gjort en anmälan om kameraövervakning till länsstyrelsen. Innan kamerorna slås på igen, ska Lunds nation också diskutera övervakningen med sina boende på Arkivet.
– Vi ska gå ut med information till de boende. Möter vi något motstånd bland dem, så sätts inte kamerorna upp igen, säger Ida Moen Larsson.