Bilderböcker även för bildade

- in Kultur

Med större program och fler besökare än någonsin drar Sveriges största barnboksfestival Litteralund igång idag och fortsätter till 16 april. Evenemanget fyller tio år i år och Lundagård har träffat projektledare Kristina Wåhlin som varit med ända från starten.

Kristina Wåhlin är en av kultur- och fritidsförvaltningens projektledare för Litteralund. När festivalen är över kommer hon att påbörja planeringen inför Kulturnatten i september, som hon också är projektledare för. Foto: Hedvig Wrede
Kristina Wåhlin är en av kultur- och fritidsförvaltningens projektledare för Litteralund. När festivalen är över kommer hon att påbörja planeringen inför Kulturnatten i september, som hon också är projektledare för.
Foto: Hedvig Wrede

Högst upp i huset på adressen Stortorget 1 har Lunds kultur- och fritidsförvaltning sitt kontor. Byggnaden inhyser även baren och nattklubben Herkules, vilket kanske är mer känt bland studenter. Likt kultur- och fritidsförvaltningens placering verkar en barnboksfestival kanske smått inaktuell för studenter – varför skulle vi bry oss om en festival för barn och unga?

Men uppe i Herkuleshuset säger Kristina Wåhlin, en av projektledarna för Litteralund och före detta lundastudent, att festivalen absolut är tänkt att tilltala fler.
– Det finns ju de som pluggar kulturvetenskapliga ämnen, litteraturvetenskapliga ämnen, författarskolan och bibliotekarieutbildningen. Och de som bara är litteratur- och barnboksintresserade förstås. När jag pluggade museivetenskap praktiserade jag på den allra första Litteralund, säger hon.

Den 16-17 april hålls en konferens i Lunds stadshall som främst riktar sig till vuxna. Programmet består av föreläsningar, vernissage på Lunds konsthall och workshops. Teman som ”nyckeln till reflekterande läsning”, ”gränsen mellan ungdoms- och vuxenlitteratur”, ”barnboksvärldens nutid och framtid” samt några författares och illustratörers specifika verk är exempel på vad som kommer att diskuteras.
– Det finns konferensbiljetter till studentpris. Några av programpunkterna utanför konferensen som behandlar barn- och ungdomslitteratur riktar sig även till vuxna, och de kan man ju gå på gratis, säger Kristina Wåhlin.

Litteralund kommer främst att hålla till på Stadsbiblioteket, Stenkrossen och Lunds stadshall. Att Sveriges största barnboksfestival hålls i Lund tycker Kristina Wåhlin känns naturligt.
– Lund är en extremt litterär stad med en historia av väldigt många förlag, författare och journalister. Universitetet är självklart också en anledning till den historian. Här har vi siffror som pekar på att läsningen går upp istället för ner, och det lånas ut fler böcker än någonsin till barn och unga, säger hon.