Alla skratt leder till Rom

- in Recension, Spex

Glada romare, triangeldramer och budgetkris. Lundaspexarna ger föreställning Nero, som trots en del frågetecken är ett mycket underhållande spex, tycker Lundagårds recensenter.

Året är 63 och tidräkning har precis börjat gå uppåt. Kejsar Nero är galen, en medicinstudent förälskar sig i den dygdiga prästinnan och Roms samtliga kullar är intecknade då statskassan har sinat. Den näst sista april är det premiär för Lundaspexarnas föreställning Nero i AF-borgens Stora sal.

Under fyra akter hinner en hel del intriger presenteras. De flesta av dessa stannar på ytan då många av skådespelarna tycks hålla en viss distans till sin karaktär. Den snälle recensenten skulle säga att de spelar med glimten i ögat.

Handlingen hastar godtyckligt mellan ytliga kärleksdilemman och väntande vändningar. Tidvis går det riktigt långsamt framåt. Men ordvitsar och vassa skämt håller den första halvan uppe. Till andra halvan är transportsträckorna färre och föreställningens raska tempo och träffsäkra humor gör den bitvis fantastisk.

Det glada romarriket får en proffsig inramning av en scenografi som håller mycket hög standard. Det är en genomgående ambitiös produktion och sånginsatserna imponerar. Men koreografin lämnar en del att önska.

Föreställningen tycks ha drabbats av ett omvänt huvudrollssyndrom. Ett vanligt manusbekymmer i spex är en historiebärande huvudroll som aldrig tillåts vara rolig medan karaktärerna runt omkring får stå för comic relief. I Nero råder omvända förhållanden. Kejsaren agerar ståuppkomiker medan rollerna omkring får driva handling framåt – och sällan lockar till skratt. Lyckligtvis är karaktären Nero en sällsamt rolig enmanshow, hysteriskt rolig.

Det är en föreställning med en hel del ”men”. De flesta rör sig dock om teknikaliteter. Lundaspexarna levererar ett imponerande spex som lockar till osedvanligt många skratt.

 • Charmigaste rolltolkning: Den buttra Verdonna.
 • Bästa biss: Falsetten efter Lösta ur Neros våld. Kanske föreställningens absoluta höjdpunkt.
 • Bästa kuliss: Caracalla, ett riktigt pampigt romerskt torg.
 • Bästa replik: ”Det här är väldigt svårt för mig att säga… Västkustskt.”
 • Mest träffsäkra hot: ”Kasta honom till lejonen. Och kasta jättehårt.”

Text: Josefin Wennang och Ottilia Eriksson
Foto: Jonas Jacobson

Lundaspexarna ger Nero

 • När: Onsdag 29 april kl 19 – PREMIÄR
  Torsdag 30 april kl 17 och 20
  Fredag 1 maj kl 16 och 19
 • Var: Stora Salen i AF-borgen
 • Pris: 160 kr för ordinarie och 120 kr för medlemmar i Studentlund. Köps på www.biljett.studentlund.se, hos Studentinfo i AF-Borgens foajé (046-38 49 49) eller i dörren i mån av plats fr o m en timme innan varje föreställning.