Med hållbarhet i blicken

- in Recension

Vice statsminister Åsa Romson besökte Studentafton igår och pratade klimatsmart framtid med moderatorn Andreas Ekström. Det var ett trevligt möte publiken fick del av, dock utan vidare dramatik, tycker Lundagårds recensent.

Vice statsminister Åsa Romson verkar inte dra lika mycket folk som statsministern själv gjorde i förra veckan, men det är en intresserad samling som slutit upp till Studentaftonen. Åhörarna lyssnar uppmärksamt när moderatorn Andreas Ekström, journalist och författare, intar scenen med Miljöpartiets ena språkrör. Stämningen dem emellan är god och de startar samtalet med lättsam ton och några skämt.

De pratar om hur de tog sig till Stadshallen där aftonen äger rum – Åsa Romson tog tåget till Lund. Andreas Ekström frågar om SJ och Trafikverket är bättre än sitt rykte. Åsa Romson svarar att det är mycket rykten som sprids om sådana företag men i just det här fallet är de faktiskt så dåliga som det sägs.
– Ibland kan dock förseningar nästan vara uppskattade, man hinner klart med så mycket saker när man sitter fast i trafiken, säger Åsa Romson.

Åsa Romson och Andreas Ekström pratar lättsamt om tåg kontra flyg och glider snart in på hur lätt det är att ”fela”. Andreas Ekström menar att många är medvetna om sin påverkan på miljön men ändå fortsätter att konsumera och göra val som är lättillgängliga men ohållbara. Åsa Romson säger att det måste bli lättare att göra rätt val, för även om vi är mer medvetna än någon annan generation är människan fortfarande ett vanedjur och gör det som i stunden känns lättast. Där är det samhällets ansvar att förenkla och underlätta vardagliga saker som sopsortering och resor.

Samtalet flyter på lätt mellan de två och Andreas Ekström upplevs som både påläst och lättsam. Seriösare frågor om hållbar utveckling lättas upp utan att kännas förminskade men avhandlas också kritiskt och Andreas Ekström kräver svar när Åsa Romson blir för flyktig.

Det svåraste att få ur vice statsministern, bortsett från vem hon själv helst skulle vilja se på en framtida Studentafton, är vad hon skulle röstat på om hon inte röstade på Miljöpartiet. Hon menar att hon skulle aktiverat sig i andra freds- eller miljörörelser men Andreas Ekström ger sig inte och poängterar att det inte besvarar frågan. Till slut säger Åsa Romson att Feministiskt initativ troligtvis fått hennes röst.
– Det är bra när nya partier kommer och rör om i grytan och jag är förbannad på att jämställdhetsfrågan inte prioriterats mer bland andra partier.

Åsa Romson är relativt konkret, i politikermått mätt, och viktiga frågor behandlas på ett lättillgängligt sätt för både oinsatta och mer pålästa. Människan Åsa Romson får vi inte lära känna bättre, även om samtalet är personligt. Vad som driver henne framkommer hastigt men inte hur det känns att vara Sveriges minst förtroendegivande politiker. Det är en trevlig, men odramatisk, onsdagskväll publiken får ta del av.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Slätstruken Studentafton med USA:s ambassadör

Betaltjänsten Paypal, investeringar i SpaceX, Facebook och Spotify,