”Fri forskning är viktigt”

- in Nyheter

Tacos, tåg och trender. Det pratade vice statsminister Åsa Romson om med Lundagård efter gårdagens Studentafton.

Åsa Romson är Sveriges vice statsminsiter och även miljöminister.  Foto: Saga Sandin
Åsa Romson är Sveriges vice statsminsiter och även miljöminister.
Foto: Saga Sandin

Hur var din studietid?
– Den var väldigt lång men också väldigt uppskattad. Jag studerade humaniora först och valde sedan miljörätt. Det var en tid där jag fick växa till mig, träffade mycket vänner och blev samhällsmedveten.

Varför valde du till slut miljörätt?
– Jag blev engagerad i miljörörelsen.

Hur kommer det sig att du inte valde Lund?
– Jag sökte faktiskt till Köpenhamn men eftersom juridik är så nationellt så valde jag Stockholm istället. Jag hade nog inte kommit in i Lund men jag testade nog inte heller. Jag kommer från Stockholm och ville vara där jag hade mina vänner. Skåne är fantastiskt, men det är väldigt blåsigt.

Som student är det svårt att att äta ekologiskt och samtidigt gå runt på studiemedlen, vad gör ni för att förändra och underlätta den situationen?
– Vi jobbar med studenters ekonomi även om vi ligger efter. Fler partier har fått upp ögonen för sitautionen och jobbar för att lösa den men det är dåligt som det är och vi måste jobba mer med det. Studenter är dock fantastiska på att lösa det på egna sätt, de lagar mat hemma tillsammans istället för att äta på restaurang och det är klimatsmart och ekonomiskt.

Hur tycker du forskningens roll påverkar hållbar utveckling?
– Det påverkar väldigt mycket. Forskningen undersöker vad som driver problemen men också om och hur de går att lösa. Fri forskning som får söka frågor oberoende av politiker och företag är viktigt.

Hur kan man motivera enskilda individer att göra mer?
– Man måste motivera mer. Många styrs av ekonomin och tar vanligt kaffe om det är billigare än fairtrade-kaffe. Det ska vara lätt att vara klimatsmart. Trender underlättar också, om någon modeikon säger att second hand är coolt blir fler benägna på att utforska det.

Och vad ska politiker göra?
– Vi har ju huvudansvaret. Koldioxidskatt, göra tåg billigare än flyg och andra regler inom kommuner, som till exempel återvinningstationer och bygga riktig kollektivtrafik.

När kommer detta att hända? Tåg är fortfarande i många fall dyrare?
– Alla flygresor kommer aldrig bli dyrare än alla tågresor. Det beror på hur man vill fördela skattepengarna också, ska vi sänka skatterna eller höja dem.

Vilka är dina favorittillbehör till nationalrätten tacos?
– Tacos? Det kommer väl från Mexico?

Alla äter väl tacos här, det känns som den mest etablerade fredagsrätten?
– Ja, det är trendigt. Det är också bra när man har småbarn, småbarn hatar att blanda mat och då är det bra att allt ligger i varsin skål. Man får inte glömma osten. Eller majsbröden?

De hårda menar du?
– Ja, exakt.

Men de går väl sönder när man äter?
– De ska gå sönder.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat