Stolt heldag

- in Nyheter

I år förväntas Lundapride slå alla rekord. På lördag beslagtar festivalen studentområdets hjärta från morgon till kväll.

Projektledarna Matilda Nilsson och Albin Junhede är laddade för lördagens Pride-firande i Lund. Foto: Press
Projektledarna Matilda Nilsson och Albin Junhede är laddade för lördagens Pride-firande i Lund.
Foto: Press

Projektledarna Matilda Nilsson och Albin Junhede, medlemmar i föreningen Stolt i Lund, är stressade. Jäkten är fullt förståelig. På lördag ska de sätta sitt fullspäckade, färgsprakande Pride-program i verket. I år är det är många bitar som ska falla på plats.
– Hela Lundagårdsområdet ska förvandlas till PridePark, vi kommer att hålla seminarier på Stadsbiblioteket och Domkyrkoforum, en gigantisk prideflagga av secondhand-kläder ska byggas och det blir HBTQ-poolparty på Högevalls badhus, säger Matilda Nilsson.

Avslutas med klubb
Utöver det kommer årets prideparad att gå av stapeln senare på eftermiddagen, följt av Eurovision Song Contest som visas på storskärm kl. 19.00 på Stenkrossen. Allt avslutas med klubb OUT på Mejeriet.
– Det blir en heldag. Med klubb OUT vill vi uppmana folk att inte stanna hemma resten av kvällen, utan komma ut och fira med hela Lund, säger Albin Junhede.

Albin Junhede är inne på sitt tredje år som ekonomistudent i Lund. Han var med och arrangerade förra årets Pridefestival. När han träffade Matilda Nilsson som flyttade till Lund i oktober förra året kände han att han ville göra det i år igen.
– Jag upplever att det diskuteras mycket och är högt i tak gällande HBTQ-frågor i Lund, men att det inte är så mycket som görs i praktiken. Det är svårt att förändra och rucka på gamla studenttraditioner eftersom de ju bär upp stora delar av studentlivet, säger Albin Junhede.

Svårt att få fäste
Både Albin Junhede och Matilda Nilsson säger att de har upplevt
det som svårt för ett levande HBTQ-community att få fäste i Lund. Något de hoppas förändra bland annat genom Lundapride.
– Vi vill även vända oss mot normen som finns inom Pride, säger Albin Junhede. Festivalen har fått en tendens att kretsa endast kring homosexualitet, vi vill belysa att HBTQ-frågor handlar om alla könsnormer som avviker från cis-personers.  

Märta Skoglund, kurator på Kalmar nation. Foto: Privat
Märta Skoglund, kurator på Kalmar nation.
Foto: Privat

Temavecka igång
Bland studentnationerna i Lund har bland annat Kalmar nation
uppmärksammat Lundapride extra mycket. Engagerade förmän på nationen har skapat en hel temavecka som nu är i full gång. På fredag kan man beställa Prideburgare på Pub Kagge, ett HBTQ-quiz kommer att hållas och nationen är även anmäld som organisation i årets prideparad.
– Vi har många förmän och medlemmar på Kalmar nation som är engagerade i HBTQ-frågor, vi var med i prideparaden även förra året. Jag tror att studentlivet i Lund egentligen är väldigt accepterande vad gäller HBTQ, men att det inte riktigt uppfattas så utifrån, säger Märta Skoglund, kurator på Kalmar nation.

2000 i tåget
I prideparaden som går av stapeln kl. 17.00 från Lundagård
väntas minst 2000 personer att delta.
– Vi kommer inte att ha några motorfordon i vår prideparad, utan det blir en stor folkrörelse för acceptans och jämställdhet genom hela Lund, säger Albin Junhede.

Hela programmet för Lundapride kan du hitta här