LTH–startup backar upp Googles sortiment

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Molntjänst kombinerat med sms–tjänst gav jackpott. LTH–studenternas Marcus Zethraeus och Carl Bergmans startupbolag Cloudcom har nu lanserats på Googles Drive.

2015 har hittills varit ett lyckosamt år för studenterna i industriell ekonomi Marcus Zethraeus och Carl Bergman. I början av året besökte de en föreläsning med ett konsultbolag, vilket födde tankarna om entreprenörskap. Sex månader senare lanserades studenternas egen produkt bland Google Drives andra externa applikationer.

Speciellt sällskap
Det är ett speciellt sällskap. När Google valde Zethraeus och Bergmans produkt fanns blott 70 andra applikationer världen över. Urvalsprocessen var tuff och produkten genomgick månader av granskning.
– Google bedömde att vår produkt skulle vara bra även för deras kunder. Vi fick verkligen kontakt med Google och kunde utveckla vår produkt. Det var skitkul, säger Carl Bergman.

Produkten som fick Google att böja sig heter Cloudcom. Det är ett verktyg för att göra sms–utskick direkt från Googles kalkylark – stora som små.
– Vi har kapat mellanhänder och lanserat produkten där datan finns, säger Carl Bergman.

”Snabbare, lättare och billigare”
Att skicka sms från datorer till mobiltelefoner är inte ett nytt förfarande, men Zethraeus och Bergman har förfinat tekniken.
– Vår produkt är snabbare, lättare och billigare – både i tid och pengar. I liknande produkter måste man antingen vara väldigt teknisk eller så är deras teknologi utdaterad, säger Carl Bergman.

Men finns det en marknad för sms fortfarande?
– Absolut. Kurvorna går uppåt för sms. Det blir allt fler sms från externa aktörer, såsom organisationer.

Idén föddes när Marcus Zethraeus arbetade som IT–ansvarig på Malmö nation. Nationen använde Googles tjänster för att få överblick över sina medarbetare och sköta sin kommunikation.
– Vi har helt enkelt kombinerat två olika teknologier, säger Marcus Zethraeus.

1500 användare
En del av nationerna blev också första försökskaniner av produkten och betygen var goda. Men nu vill de ta steget att rikta sig till medelstora organisationer. I dag har applikationen 1500 användare – däribland en e–handel och även evenemanget Falsterbo horse show.
– Det har gått med stormsteg framåt. Nu lägger vi fokus på vidareutveckling och marknadsföring. Under det kommande året ska vi försöka göra det vid sidan om studierna, säger Marcus Zethraeus.

I höst börjar Marcus Zethraeus och Carl Bergman sitt tredje år på industriell ekonomi. Men om det applikationens utveckling fortsätter, kan studierna få läggas på hyllan ett tag.
– Om det ballar ur kanske vi släpper plugget ett tag. Man har ju extremt stor frihet som student. CSN är det bästa riskkapitalet som finns, säger Carl Bergman.