Vi behöver fler journalister

- in Ledare
@Virve Ivarsson

Svaret på många av den högre utbildningens utmaningar bör stavas tvärvetenskap. Det hoppas vi på Lundagård få vara med om att visa.

Rapporten Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden är ingen hysteriskt rolig läsning för konstnärer och journalister. Vi är tydligen de kategorier som behövs allra minst i samhället och borde genast omskola oss till yrkeslärare och fritidspedagoger. Samtidigt visar  ju utredningar av svensk grundutbildning titt som tätt att studenterna behöver bli mycket bättre på  kreativitet och språkbehandling, två färdigheter som är något av journalistikens paradgrenar. Även på frågan om hur vi ska få fler att utbilda sig till de yrken som det råder brist på skulle svaret kunna lyda: Inför mer tvärvetenskap. Alternativt: Utbilda fler journalister.

Missförstå mig rätt, jag förstår också att vårt behov i dag av läkare och specialistsköterskor är mer akut än det av säg, en ung tjej som gärna skriver indignerade texter om bildning. Det jag inte förstår är dock varför studenten måste välja, när alla parter borde vinna på att studenten får sin kunskap från flera discipliner och därmed lättare ser sammanhang? För det faktum att det lätt blir ångestfullt och fel när studenter tvingas satsa allt på ett enda ämneskort borde egentligen vara uppenbart. Så även att en osäker arbetsmarknad kräver multikompetens och att en utbildning värd namnet bör innehålla stora doser kritiskt tänkande.

I väntan på att beslutsfattarna inser detta – och för all del även därefter – hoppas vi på Lundagård att vi kan vara en plattform för tvärvetenskapliga möten. Här, om inte annanstans i universitetsvärlden, kan du lita på att kreativiteten, det kritiska tänkandet, multikompetensen och debatten värnas. Vi finns till för dig och försöker att så mångsidigt, insatt och intressant som möjligt berätta om det som händer runtomkring dig. För att vi ska kunna göra detta så bra som möjligt ser vi gärna att du hör av dig till oss på lundagard@lundagard.se om du har några synpunkter, tips eller idéer.

Kanske är du intresserad av att fotografera, skriva, redigera, webbutveckla eller illustrera för oss? Eller kanske vill du skälla ut oss för en granskning som du tyckte trampade på lite väl många redan sedan innan ömma tår? Oavsett vad det är du har på hjärtat hoppas vi att du känner att tröskeln att höra av dig till oss är lika låg som våra förhoppningar på journalistiken är höga.