Storslam på rodd-SM för universitetet

- in Nyheter

Lunds universitets roddklubb rodde hem storvinsten på student-SM i Jönköping under helgen som gick. Ordföranden Annika Israelsson spår en ljus framtid för rodden som studentsport.

Roddtävlingar mellan universiteten kanske för många är något man främst känner igen från film. Med tiden har dock traditionen tagit sig till Sverige och intresset växer bland Lunds studenter.

Annika Israelsson är ordförande för Lunds universitets roddklubb. I helgen var hon i Jönköping med klubben och tävlade i student-SM mot lag från Uppsala universitet, KTH, Karolinska institutet och Jönköpings universitet. Och laget kom inte hem tomhänta. Universitetets roddklubb vann SM-tävlingen och totalt blev det sex medaljer – ett guld, fyra silver och ett brons.

Vänskaplig stämning mellan lagen
Men trots konkurrensen mellan lagen, är stämningen på tävlingen härlig. Även om det finns irritationsmoment.
– I en tävling som vi fick silver i kom vi 0,4 sekunder bakom första laget. I en annan var vi 0,2 sekunder bakom. Då blir man arg men alla var supertrevliga och det var jättekul att tävla med de andra universiteten, säger Annika Israelsson, ordförande för Lunds universitets roddklubb, Lusk.

Intresset för sporten växer
I Sverige är rodd kanske inte en av de större sporterna, men Annika Israelsson menar att intresset växer. Under det förra student-SM var det tre lag med och tävlade jämfört med de fem som var med i år. En del av det stora intresset verkar komma från utbytesstudenter.
– Utbytesstudenterna brukar ha rott hemma och kommer för att träffa nya människor och träna och ha kul. Det är så vi får in de flesta nya men det är också en del som är nyfikna och vill prova på, säger Annika Israelsson.

Alla sitter i samma båt
Den sociala aspekten verkar vara en viktig del av sportens charm. Att alla sitter i samma båt gör lagkänslan extra påtaglig.
– När man är åtta tjejer som ror i en båt så måste man göra allting tillsammans och vara ett tight lag. Det är inte som andra idrotter där man gör mycket för sig själv. Här måste alla samarbeta och tänka på varandra och vara en del av båten, säger Annika Israelsson.

Nu på lördag är det tävling i Malmös kanaler, men då är det bara mot Uppsala.
– Det är lite som tävlingarna mellan Oxford och Cambridge fast i Sverige, haha, säger Annika Israelsson.