Studenter hjälper

- in Nyheter
@Tindra Englund

Människor flyr för sina liv och det är många som känner ett behov av att ”göra något”. Även om du som student inte har så värst mycket pengar att ge finns det gott om saker du kan göra för att hjälpa.

AmandaAngelöw
Amanda Angelöw är ordförande för Rädda barnen i Lund och brinner för barn på flykt och deras rättigheter.

När Amanda Angelöw kom till Lund för tre år sedan blev hon positivt överraskad över alla de möjligheter till engagemang som staden erbjöd.
– Först kändes det som en djungel, men efter att ha kikat runt lite fastnade jag för Rädda barnen och deras projekt för att hjälpa flyktingbarn på transitboenden.
Inom projektet Kids and transit åkte hon med ut till ett transitboende och lekte med barnen för att dels ge dem en bättre vardag men också för att avlasta föräldrarna.  Engagemanget växte snabbt och ett och ett halvt år senare blev hon vald till ordförande för Rädda barnen i Lund.
– Det är spännande på ett helt annat sätt att vara mer aktiv i själva organisationen. Man får en överblick över allt som de cirka 120 aktiva volontärerna håller på med. Då ser man också att även om det är mycket studenter så finns det en stor bredd inte bara bland våra projekt utan också bland de som är engagerade, säger hon.

Börja med research
Om du vill engagera dig i något tycker Amanda Angelöw att det kan vara bra att börja med att göra lite research.
– Det gäller att googla lite och försöka få en överblick, för att hitta något som passar dig och som du brinner för. Du kan också mejla en organisation som du tycker verkar intressant eller titta förbi deras kontor för att få veta mer.

Var realistisk
En fälla som är lätt att falla i till en början är enligt Amanda Angelöw att många tror sig ha mer tid än de egentligen har.
– Var försiktig med att gå ut för hårt i början, var istället realistiskt och ärlig mot både dig själv och  organisationen med hur mycket tid du faktiskt har. Kanske har du tid några gånger per termin eller varje vecka? Det är bättre att vara tydlig från början och det finns projekt som kräver både mer eller mindre tid, säger hon.

Amandas 3 tips för att hjälpa

Bidra ekonomiskt: Bli månadsgivare, ge en engångsgåva eller starta en egen insamling. Vill du starta en egen insamling går det antingen att göra elektroniskt eller med hjälp av bössor.

Ge av din tid: Engagera dig i en ideell organisation med projekt som vänder sig till flyktingar. Som aktiv i Rädda Barnen Lund kan du bland annat besöka transitboenden eller bli kontaktperson för ensamkommande flyktingbarn. Det finns även andra organisationer i Lund med liknande verksamheter som t.ex. Tamam, Röda Korset och Röda korsets ungdomsförbund. 

Visa ditt stöd: Gå på manifestationer, skriv på upprop och sprid kunskap bland dina vänner och bekanta.