Rektor: Vi vill öppna våra lokaler

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Rektor Torbjörn von Schantz säger nedstängningen av hela Lunds universitet var befogad. Men nu hoppas han kunna öppna lokalerna så snabbt som möjligt igen.

Ett anonymt inlägg på ett stort forum har lamslagit Lunds universitet. All verksamhet i Lund, Helsingborg och Malmö är stängd för dagen och under dagen håller universitetet ett stabsmöte där situationen diskuteras. Men vid lunchtid under måndagen finns inte mycket att prata om.

– Vi avvaktar till vi får polisens information direkt till oss och så får vi se om vi kan blåsa av faran, säger Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz.

Inlägget bara fått genomslag i Lund
Inlägget som publicerades på Jodel är en kopia av ett inlägg som dykt upp såväl i Uppsala som i Örebro, men inte då nått något genomslag. Rykten cirkulerar just nu på sociala medier kring hotets seriositetsgrad och vad det innebär, men i Lund har inläggets betydelse fastnat och universitetet valde att på eget bevåg stänga ner verksamheten under natten till måndag.

– Vi fick information i natt om att detta var en mycket allvarlig situation. Polisen tog då mycket allvarligt på hotet. Det var inget svårt beslut om att vi skulle hålla stängt under måndagen och alla var helt överens, säger Torbjörn von Schantz. 

Men nu vill han öppna lokalerna så snabbt som möjligt.

– Vi kunde inte ha gjort annat än att stänga dem. Jag hoppas att det är ett tomt hot, så att vi kan öppna våra lokaler igen. 

Universitetet har fått kritik
En talesperson för polisen har dock menat att beslutet att stänga ner all verksamhet var onödig och polisen har själva inte satt in några operativa insatser. Per Gustafson, säkerhetschef vid Lunds universitet, är inte imponerad av uttalandet.

– Han vet inte vad han pratar om. Han har kritiserat vårt säkerhetsarbete tidigare utan att ha koll – han borde inte lägga in egna värderingar. Alla var eniga om beslutet, säger han.

Hur tajt jobbar ni med polisen just nu?
– Nu jobbar vi tajt. Vi har direktkontakt med polischefen och väntar just nu på en lägesrapport om hotets allvar.

Torbjörn von Schantz stämmer in i Per Gustafsons kritik.

– Universitetet har inte fått någon indikation på att vi har överreagerat och det får stå för polisen. Men vi avvaktar till polisen talar om för oss hur allvarligt hotet är, säger han.

Vad tycker du själv om hotet? 
– Jag tycker att det är hemskt av flera skäl. Om det är ett dåligt skämt, så är det illa nog. Detta kan stimulera andra dårar att göra sådana här saker. Jag tycker att vårt samhälle är väldigt öppet och sådana här saker gör att vi får ett slutet samhälle. Vi tvingas låsa dörrarna till universitetet och det är i förläningen hemskt, säger Torbjörn von Schantz.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

I Lund är jag gammal, i Malmö evigt ung

Glöm presidentvalet! Här är valet du borde bry