Lundastudenter företrädde Sverige

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Tre lundastudenter förde under sommaren Sveriges talan på en internationell vetenskapskonferens i Jerusalem.

I slutet av sommaren samlades 400 forskarstudenter från hela 70 länder vid World Science Conference i Jerusalem. Sveriges tre ungdomsrepresentanter kommer alla från Lunds universitet.

Studenterna Carl Ollvik Aasa, teknisk nanovetenskap vid LTH; Efraim Westholm, läkarlinjen; och Isabelle Hallgren, bioteknik vid LTH, reste ner till Jerusalem för fem dagar av föreläsningar och workshops med flertalet Nobelpristagare.

Viktig erfarenhet
Med hälsning från bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och ett långt tal från tidigare premiärministern Shimon Peres, f
ick de tre lundastudenterna viktig erfarenhet och inspiration.

– Det finns definitivt saker som jag har haft stor nytta av. Mycket av det som de upptäckt och föreläste om är hela kapitel i mina läroböcker, säger Carl Ollvik Aasa. 

De tre lundastudenterna blev handplockade till konferensen redan innan deras universitetetsstudier hade börjat. Trion deltog i utställningen Unga Forskare och tävlade om stipendier och andra priser. Men den största vinsten kom i stället månader senare när en jurymedlem från utställningen skickade en inbjudan till de tre lundastudenterna.

– Det var väldigt kul att åka till Jerusalem för att få träffa och prata med framstående forskare, säger Efraim Westholm.

Men Efraim Westholm beskriver samtidigt konferensen som en chans för Israel att verkligen visa sig från sin bästa sida och menar att mycket av det som visades upp var i direkt PR-syfte. Men det verkar ändå ha imponerat på de tre studenterna.

”Känner mig inspirerad”
Via workshops med såväl framstående som lovande akademiker från över hela världen har de tre fått med sig ny erfarenhet och inspiration till sina universitetsstudier. Efraim Westholm och Isabelle Hallgren lyfter fram det motiverande i att få träffa och diskutera med förebilder inom akademin. Carl Ollvik Aasa stämmer in i kritiken:

– Jag tror att vi alla blev inspirerade, både till våra studier, men också bara till att lära oss lite mer om allt möjligt! Dessutom har jag kontakt med personer från hela världen med gemensamt intresse som jag lärde känna och knöt band med, säger han.  

Kan bli repris
Sommarens vetenskapskonferens var den första i sitt slag – men inte den sista. Kommande sommar väntas en repris för upplägget och det är inte omöjligt att det blir en repris även för Carl Ollvik Aasa, Efraim Westholm och Isabelle Hallgren. De tre har fått en officiös inbjudan till nästa konferens.

– Vi får se om vi ber inbjuda nästa år – det vore förstås kul att få åka dit igen, men samtidigt är det bäst om så många som möjligt kan få chansen att åka på sådana här saker, säger Carl Ollvik Aasa.

About the author

Casper Danielsson är webbredaktör på Lundagård sedan 2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2014 och har även specialbevakat Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.