Jobbaren: De försökte dra av mig kläderna

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Hets på att klä av sig, fylleslag och sexistiska sånger – allt bakom lyckta dörrar. En tidigare arbetare på Malmö nation vittnar om hur hon känt sig hetsad och kränkt av kulturen på nationens fester.

Emma anslöt sig till Malmö nation direkt när hon började plugga i Lund. Hon sökte sig till nationen för att få ett sammanhang och för att kunna leva studentliv – men valde efter flera graverande omständigheter att lämna nationen.

Då hade en kille med våld försökt dra av henne kläderna, aktiva i kuratelet sjungit sånger som glorifierar pedofili och hon upplevt ett starkt grupptryck där hon kände sig utsatt – allt på Malmö nations fester.

Berättar om utsatt situation
Hon vittnar om en kultur på nationens fester där spriten styr och det är en väldigt utsatt situation för de som inte väljer att rätta in sig i ledet.

– Jag fattar inte att jag har varit med i den här nationen, säger hon samtidigt som hon reflekterar över sin tid på Malmö nation.

När Emma skrev in sig på nationen valde hon att snabbt att bli aktiv. Hon serverade mat på sittningar och arbetade några gånger i månaden. Efter varje arbetstillfälle väntade en efterfest med arbetslaget.

Efter nationen stängt begav sig sällskapet ner till en av Malmö nations källarlokaler. Väl där fanns stora mängder sprit uppdukat och festandet drog i gång snabbt. I och med det startade också efterfesternas ofta förekommande nöjessyssla – strippande.

– Strippandet kommer i gång rätt snabbt. Någon startar det genom att rikta sig mot en annan person och hetsa att hen ska sjunga och strippa, förklarar Emma.

– Då riktar sällskapet in sig och alla skriker ”Strippa! Strippa! Strippa!”.

Ritualen pågår till alla deltagare är klädda i bara underkläder. De ansvariga säger att strippandet är valfritt – men verkligheten är en annan, menar Emma.

– Man kan inte säga nej. Då dödar man stämningen direkt. Det är jättesvårt att säga nej framför en grupp som skriker att man ska ta av sig kläderna, säger hon.

Kille började rycka i hennes kläder
Men det var inte bara grupptrycket hon behövde oroa sig för. Ibland blev hetsen att hon skulle ta av sig sina kläder så stor att den kunde övergå i fysiska närmanden.

– Det blir en sådan hets om man fortsätter att ha kläderna på sig. En kille kom fram och ryckte i mina kläder och försökte fysiskt att dra av mig kläderna. Även om man sa ifrån och orkade stå emot ett tag, blev man inte lämnad ifred förrän kläderna var av, säger hon.

Trots att flera personer såg hur en person försökte dra av Emma kläderna reagerade ingen – och hon tvingades till slut ge efter till grupptrycket.

– Det var en jättejobbig situation. Det var väldigt kränkande och man känner sig utsatt. Jag undrade hur det blev såhär helt plötsligt. Det var en chock när folk började ta av sig kläderna och man blev väldigt nervös och orolig, säger hon.

Sexistiska sånger sjungs
Utöver den uppeggade stämningen kring strippandet, sjungs också flera sexistiska och grova sånger under efterfesterna. De kunde bland annat handla om ”våldtäkt av sossar” och glorifiera pedofili, berättar Emma.

Efterfesterna sker mitt framför ögonen på Malmö nations kuratel. Representanter kom ofta in och tackade för gruppens arbetsinsats och kunde se vad som försiggick. Vid flera tillfällen kunde också en person ur kuratelet komma och stämma in i en sång pedofili.

– Gud, jag skäms över att jag har gått med i den här nationen. Tjejer blir kränkta när man sitter och sjunger med i de här så grova sångerna, säger Emma efter hon berättat om förutsättningarna på efterfesterna.

Men trots att Emma mådde uppenbart dåligt av förhållandena på efterfesterna, valde hon att inte ta upp sina upplevelser med någon på nationen.

Ser ett tydlig mönster
Efterfesterna omgärdades av en stämning som pekade på att det som hände i Malmö nations källare, skulle stanna i Malmö nations källare.

– Man försökte upprätthålla en bild av att festerna skulle vara så galna och att alla spårar – man är naken och strippar. När det kommer in en ny person i sällskapet, var de ansvariga väldigt måna om att påpeka att ”det som händer här nere – det pratar vi inte om”. Allt skulle stanna där, säger hon.

När Emma lägger ihop sina egna upplevelser med de som har rapporterats om den senaste veckan, ser hon ett tydligt mönster.

– Jag tycker att man kan peka på en väldigt osund och sexistisk kultur inom Malmö nation där tjejer blir kränkta, säger hon.

Klar stadga kring sådana här frågor
När jag nämner att nationen har stadgar om likabehandling som måste följas, blir hon först tyst – sen skrattar hon.

– Det här är klara överträdelser – utan tvekan, säger hon.

Emma har länge tänkt på att berätta om sina upplevelser. Nu hoppas hon att hennes historia kan motivera andra att berätta vad som verkligen händer bakom Malmö nations stängda dörrar.

– Det är känsligt att vara kritisk mot en grupp och en grupptradition, men jag hoppas att fler tjejer vågar kliva fram nu. Det hade stärkt vår position. Vi måste få fram att det verkligen är problem på Malmö nation, säger hon.

Har du liknande upplevelser av studentlivet i Lund? Hör gärna av dig till casper.danielsson@lundagard.se eller 072-744 40 20 och berätta din historia. Du får vara anonym.

Emma heter egentligen något annat.

Tidigare artiklar om Malmö nation senaste nio dagarna:

Malmö nation utreder sexism under sittning
Hård kritik mot Malmö nation efter borttaget inlägg
Malmö nation öppnar för återpublicering
Rödlistat djur plågades på Malmö nation
Efter filmen: Djurens rätt anmäler Malmö nation för djurplågeri – ”Fruktansvärt”
Bloggaren: De kan inte komma undan med allt
KK: ”Händelsen berör inte samarbetet”