Studenter fyllde Café Athen för flyktinghjälp

- in Nyheter

Hundratals studenter kom till Café Athen under tisdagen för att få reda på vad som kan göras för mottagandet av flyktingar i Lund.

Världen lider av en stor flyktingkris och miljontals människor är på flykt undan krig och förtryck. Många söker sig till Sverige för skydd – och det har även gjort att flyktingmottagandet i Lund har också ökat avsevärt senaste året.

afkklus2
Kommunalrådet Elin Gustavsson (S) och Linnea Jacobsson, vice ordförande i Lunds universitets studentkårer. Foto: Christina Zhou

För att upplysa studenter om hur de kan engagera sig i flyktingarbetet, bjöd Lunds kommun tillsammans med Akademiska Föreningen, Kuratorskollegiet och Lunds universitets studentkårer in till en informationskväll.

Mellan femton och tjugo barn varje vecka
Träffen inleddes med att representanter från Lunds socialförvaltning berättade om sitt arbete på vårdhem för ensamkommande barn och vuxna.

Efter det fick besökarna mingla runt och prata med organisationer som arbetar för flyktingarnas integration och välbefinnande i Lund. Under minglet fanns möjlighet att skriva upp sig för frivilliguppdrag i flera olika verksamheter.

Mer än tvåhundra ensamkommande barn har kommit till Lund i år – vilket är ett markant ökning sedan tidigare år.

Under socialförvaltningens föreläsning berättades det att de lyckligtvis har många som vill börja arbeta på deras flyktingboenden. Men trots det är personalbehovet fortsatt stort.

– Intresset har varit stort och vi har fått in många spontanansökningar, säger Sanna Axberg, Tf enhetschef för socialförvaltningen, under sitt tal.

Mingel för engagemang
En av organisationerna som var med och arrangerade eventet var Rädda Barnen. Under minglet drog de till sig många nya medlemmar.

En av Rädda barnens representanter var Frida Ågren är projektledare för fadderverksamheten Smile, som riktar sig till ensamkommande barn. Hon tror att kvällens tal kan resultera i mycket nytt engagemang bland studenter.

– Vi hoppas att så många studenter som möjligt känner att de vill vara med och visa att Lund är till för alla, säger Frida Ågren.

afkklus1
Besökarna Edvin Johannesson, Jesper Olsson, och Ellen Erre. Foto: Christina Zhou

Många besökare
Bland de hundratal studenter som hade tagit sig till AF-borgen under kvällen fanns bland andra Edvin Johannesson, Jesper Olsson, och Ellen Erre. Alla tre tyckte att kvällen var givande.

– Det känns verkligen som att man blev inspirerad till att göra någonting och det är jättebra att så många organisationer är samlade här, säger Edvin Johannesson.

De pratade med flera organisationer och upplevde att projekten som jordnära och lätta att engagera sig i. Ellen Erre kände stor lust att bli aktiv i arbetet för flyktingarna efter kvällen.

– Jag vet inte riktigt vilken organisation jag ska engagera mig i än. Jag vill vara med i alla, säger hon.