Dekanen: ”Studenterna har gjort allt rätt”

- in Kår, Nyheter
@Casper Danielsson

Historieprofessorn Dick Harrison kritiserade sina studenter och ”tysthetskulturen” vid universitetet. Men nu pekas professorn själv ut som det verkliga problemet.

[ads1]

Dick Harrison svingade vilt och brett mot Lunds universitet i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet under måndagen. Universitetet, dess studenter och studentkår fick sig alla en släng av sleven. Studentkåren beskylldes för att bidra till en lättkränkthet bland studenterna – vilket Lunds universitets studentkårers ordförande Cecilia Skoug ställer sig frågande till.

Beskrev lärare som rättslösa
Men framför allt beskyllde Dick Harrison sina egna studenter i en viss kurs att inte vara redo för högre studier. När han ställde krav på deltagande, blev han själv anklagad för mobbing, beskriver han. Han kallar lärarens status ”rättslös” och att ”studenter kan i princip ljuga ihop hur mycket som helst…”.

Utspelet kom oväntat och har rört upp många vid universitetet. Inte minst den Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS. Oskar Johansson är vice ordförande med utbildningsansvar för HTS och är kritisk mot Dick Harrisons argumentation.

– Han vrider och vänder på situationerna för att spegla sin egen tes. Klagomålen som har riktats mot honom har handlat om hans personliga uppträdande gentemot studenter – inte kunskapskrav, säger Oskar Johansson och förklarar:

– Han har skapat en ohållbar psykosocial arbetsmiljö för studenterna under gruppseminarier och gruppövningar. Studenter har känt ångest och har mått så dåligt att de inte har kunnat delta.

Utskällningar bakom kritiken
Det har framför allt handlat om publika utskällningar och olika typer av aggressiva utspel mot studenter som inte har deltagit i gruppdiskussioner, berättar Oskar Johansson.

HTS har av den anledningen fört en dialog med fakultetsledningen och institutionen om situationen i Dick Harrisons klass. Men enligt Oskar Johansson har det inte inneburit någon förändring.

– Det har inte gått särskilt väl. Han har helt enkelt avfärdat det som lögner.

– Det är där problemet ligger: genom att han säger att allt som en student kan säga är en lögn, går det också att avfärda all typ av kritik. Det är allvarligt, säger Oskar Johansson.

”Studenterna har gjort allt rätt”
Lynn Åkesson, dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna, är av samma åsikt som Oskar Johansson.

– Studenterna har använt sina fullständigt självklara rättigheter att ha synpunkter på och kommentera undervisningen. Studenterna har gjort allt rätt, säger hon.

Men det har även Dick Harrison, menar hon. Att han har blivit förbjuden att skriva en debattartikel, som han skriver i sin debattartikel, stämmer inte.

– Nej, det är helt enkelt inte sant. Dick har all rätt att framföra sina åsikter i medier.

Oväntat utspel
Lynn Åkesson beskriver den nuvarande situationen som oväntad och ovanlig.

– Dick är en uppskattad lärare och många studenter tillhör hans fan-club. Det är ovanligt att det har blivit så här, säger hon.

Men nu hoppas hon att situationen är överspelad och att utbildningen kan återgå till det normala. Hon tror inte att några åtgärder kommer att krävas.

– Nej, det har jag inte ens tänkt på. Jag förväntar mig inte att det ska upprepas igen.