Hongkong Dag 17 – 23

- in Nyheter

Dag 17.

Vaknar i total tystnad – det var ett tag sedan – tar spårvagn till stan, missar min hållplats men hoppar av 100m senare – äter frukost och sätter igång med slutklämmen på första översättnings utkastat. Slänger ihop en nobel meny till Konsulen – något som skall göras? Får mer information kring kommunikationsplanen som skall inrättas på konsulatet – det jag främst kommer att arbete med – tillsist – skönt att få något mer konkret att göra! Sållar genom massa material från intranätet på UD – mycket kring offentlig diplomati och hur man kan nå ut till specifika målgrupper och genom vilka kanaler – intressant. Sverige har till och med sin egna grafiska profil – finns en hel hemsida som detaljerar de typsnitt och färger som skall användas i allt officiellt material. Skall bli intressant att komma igång lite mer också nu när vardagen rullar igång. Hämtar tvätt – köper kyckling igen – gott, blir kvar till imorgon – tar det lugnt på rummet – ser ut från 25e våningen – en djungeln av fönster och byggnader – stort.

Dag 18.

Åker mot jobbet, spårvagn, mindre folk än vanligt – lite kallt igen, suck. Har faktiskt mer att göra för engångsskull och kan nästan fylla dagen – får feedback på översättning – har gjort mer än de förväntat – check. Kommer igång med en förstudie för kommunikations strategi för konsulatet – arbetar främst med att skissa fram hur konsulatet ska gå tillväga med att genomföra en mer effektiv och optimerad kommunikation i mån av diplomati digitalt och gentemot media. Blir cirka 4 sidor – en bra start – intressant att komma igång med mer konkreta arbetsuppgifter! Lunch , blir rester från gårdagen – funkar. Fortsätter med att spåna kring kommunikation och det olika kanaler som är mest användbara – får en ytterligare uppgift – sammanställa en handlingsplan för medföljande – lite research kring socialskydd och liknande, annorlunda men lagom intressant. Hämtar kavajen tillsist, passar fint, 2500:- billigt för vad det är. Skräddaren är pratglad, pratar om nyår som kommer nästa vecka, han ser framfot att var ledig en vecka – får intrycket att hela staden stänger ner och evakueras – vi får se! Blir klar för dagen, går hem istället för att se mig omkring på vägen, ändå behagligt väder och ingen stress – tar kring 55 min .. Ska hämta byxor hos tvätteriet, ännu inte klart, köper pork rice och baguette från first street äter på rummet, tränar lite, godnatt.

Dag 19.

Kallt igen.. spårvagn, köper espresso – bästa espresson på länge! Frukost och tillbaka till kommunikationsarbetet. Sammanställer information kring olika kanaler samt gör en utgångsanalys på viktiga frågor i Sverige och Hongkong vid nuläget – fixar en kort sammanfattning kring det politiska dagsläget i Hongkong SAR – väntar lite att gå vidare med kommunikations mål och budskap, mycket styrs ovan ifrån och chefen är på semester i två veckor, blir att vänta. Lunch, mycket folk, blir Pizza Hut, riktigt äckligt tuggummi för att rensa systemet – tillbaka till skrivandet letar info på en Hongkong tycoon – han verkar knappast finnas i google eller hans företag, mystiskt! Inte mycket att göra men har sammanställt en introduktion för vi praktikanter som vi kan lägga upp på hemsidan, mer kommer göras imorgon kring detta. Spårvagn hem, mycket trafik, tar sin tid, kollar till bostaden, kolla med tvätteriet, ännu inte klart, hmm. Tränar, äter – blir pork rice igen och handlar quiche till lunch imorgon – duschar och tar det lugnt.

Dag 20.

Sover lite längre, måste rusa till spårvagnen, varmare i luften idag, behagligt – kaffe, frukost, sätta igång igen. Slipa vidare med förstudien till kommunikations strategin  – inte oerhört mycket att göra, söker lite jobb tills när jag kommer tillbaka till Sverige – vore skönt att komma ur kontoret lite ibland. Quiche till lunch med sallad – någorlunda hälsosamt, fint väder ute 18c, saknar att laga mat, vore skönt att komma ut nu till helgen lite. Uppsala external coordninator på besök i Handelskammaren, trevlig, Jesper måste fjäska lite för honom som Uppsala alumni – skönt man gick i Lund. Kollar tekniska möjligheter kring TVn i reception för att spela film på den om Sverige – oklart, äldre model, behöver mer info, lovas att hittas fram. Skriver på först inlämningsuppgiften  för praktikkursen – en sida med rätt lösa frågor, typ klar på en kvart, jaha – seg dag.  Min handledare ska på semester och är borta i två veckor – så jag får arbeta på egenhand och få uppgifter från konsuln istället. Går en sväng i Jordan, tar MTR, mycket folk som alltid, trängs, åker tillbaka – förlänger rummet en dag till, billigt, smidigt. Planerar vad som kan göras under ledigheten (5 dagar) kanske vandra? Tränar, hämtar tvätt (tillsist!) äter – pratar med flickvännen, fint -tack för den dagen.

Dag 21.

Spårvagn, frukost, gröt x2 – möte med tidning, spånar på idéer kring samverkan med Svenska lärosäten och South China Morning post – lite research – konsulära fall tar mycket av tiden. Fint väder ute, klart och 18c  – svensk sommar typ..tänker att man borde komma ut lite nu på helgen! Lunch blir quiche, sallad och bröd i solen vid playground med kollegorna, trevligt och riktigt varmt – mycket folk ute, förberedelser inför kinesiskt nyår är i full gång – ballonger, röda lyktor och scener etableras – stor händelse. Staden kommer tömmas under helgen då många reser till fastlandet och släktingar – världens största årliga migration då en halv miljard individer förflyttar sig – svenskar klagar när det lite förseningar med SJ – kom till Kina säger jag. Läser upp kring utlänningslagen och uppehållstillstånd – intressant, ska ha två hel dagar nästa vecka med pass ärenden. Mycket folk på spårvagnen – seg trafik, hoppar av och går sista biten, trängs, ska på afterwork med svenskar från EU delegation i LKF vid 18 – in och vänder på rummet. Blir billigt 5:- lagom, äter sen inget gott – äter igen, bättre.

Dag 22.

Sover längre, skönt, åker mot Causeway Bay för att träffa Jesper och Susanna – tanken är att vi ska ta bussen till Stanley – ett mindre samhälle på Hongkong öns södra sida – vandrar längs Hennessey Road för bussen ä hittar den tillsist. Tunnel ur stan och efter 10 minuter är vi i ett annat land, eller det känns så, serpentinvägar, längder av dramatisk kust och klarblått vatten – vi passerar Repulse Bay, HK’s Monte Carlo – “här alla miljonärer lever” det märks – villor, Ferrari affärer, golfbana, check. Vi fortsätter söderut och är i Stanley 20 min senare – vandrar genom dess marknad – och kommer fram vid strand promenaden – helt otroligt fint och skönt. Inte mycket folk och för det mesta lever det expats här – det märks, känns inte som Hongkong – väldigt mycket medelhav. Äter frukost/lunch, blir pizza – första gången på en månad, riktigt gott!  Vandrar längs promenaden – ser templet – rökigt, träffar konsuln och hennes man för lunch – blir flera timmar – blir solbränd. Tar bussen tillbaka – fint med solnedgång – spårvagn från Pacific Place. Sjukt hur nära det är från storstads vimlet till små bohemiska kustsamhälle – kommer definitivt att återvända! Blir kyckling och film och sen tack för idag.

Dag 23. 

Vaknar, solbränd, blir vandring idag på Lions Back – en ridge på kowloon sidan med utsikt över stan – skönt att komma ur stadens vimmel igen, tar mig till Wan Chai och träffar de andra – blir MTR till Wo Tia Shin på Kowloon sidan. Blir ordentligt med backe att vandra uppför att bara komma till “startpunkten” för vandringen – många andra vandrare, blandning av pensionärer som klättrar i rask takt och utlänningar som lunkar vidare. Tar två timmar upp – sista biten riktigt backigt, skönt att få träna lite (och gratis därmed) . Fantastisk utsikt på toppen – skarp sol, blir säkert mer bränd – blir mer folk successivt – annars fridfullt med fågelperspektiv över staden. Beger oss neråt – tusentals trappsteg är ingraverade i bergsmassan – otroligt arbete – går snabbare neråt, känns i benen. Blir japanskt när vi kommer ner, ok inget fantastiskt – många nationaliteter kring bordet, blir en diskussion kring kulturer och politik – intressant. MTR hem och vilar benen, skönt. Blir Taiwanesiskt till kvällen – och en kväll i det garderob liknande rummet.