Stipendium för mod och briljans utlyst

- in Nyheter

Sedan 2014 delas stipendiet Biljetten ut. Stipendiet ges i form av en resa till en storstad, och går till den medarbetare på Lundagård som visat prov på lekfullhet, mod och briljans. I år får vinnaren åka till Budapest.

Marko T Wramén var redaktör på Lundagård åren 1994-95 och är numera frilansjournalist med hela världen som sitt kontor. För att lyfta fram en journalist på sin forna arbetsplats som visat prov på lekfullhet, mod och briljans utformade han 2014 stipendiet som han i vår delar ut för tredje gången

”Nyfikenhet är nyckelordet”
Det krävs mycket för att bli journalist och mer än så för att bli en briljant journalist – något som krävs för att sticka ut i en mediebransch under förändring.

– Nyfikenhet och envishet är nyckelord. Risken finns att unga som vill jobba i media är för försiktiga och styrs av endast efterfrågan. Genom att premiera lekfullhet och mod vill jag uppmana till att gå sin egen väg, säger Marko T Wramén.

Någon som gjort just detta Daniel Kindstrand. Han är frilansjournalist och täcker just nu EU-toppmötet med Turkiets premiärminister. År 2014 tilldelades Virve Ivarsson stipendiet, men Daniel är fjolårets Biljetten-stipendiat och fick då chansen att åka till Warszawa.

– För mig var stipendiet en bekräftelse på att jag gjorde något bra, säger han och förklarar vad priset signalerar: 

Daniel Kindstrand och tidigare Lundagårdsredaktören Marko Wramén. Foto: Lukas J. Herbers
Daniel Kindstrand och tidigare Lundagårdsredaktören Marko Wramén.
Foto: Lukas J. Herbers

– Man ska inte vara rädd för att testa sina idéer. Även om man inte riktigt vet hur eller vad man ska göra, bara kör på. Försök att fråga etablerade journalister efter tips, säger Daniel Kindstrand.

Lundagård grunden för att arbeta journalistiskt
Att testa på hur det är att arbeta journalistiskt kan vara en bra och praktisk erfarenhet att ha innan man går in för yrket. Något som Lundagård erbjudit de båda journalisterna.

– Det var där jag upptäckte att det går att arbeta utanför de stora redaktionerna, att man kan gå sin egen väg, göra sina egna grejer. Det är också ett utmärkt sätt att experimentera med form och uttryck, säger Marko T Wramén.

– Jag lärde mig mycket på Lundagård som var mitt första steg in i arbetet. Att hitta någon form av praktik innan man kliver in i arbetslivet är ett bra sätt att ta reda på om den journalistiska arbetsformen passar en. För mig är det friheten, variationen och mångfalden i sätten att uttrycka mig som lockar, säger Daniel Kindstrand.

Budapest dagspolitiskt högintressant
Stipendiet, som har delats ut två gånger tidigare, har tagit stipendiaterna till Berlin och Warszawa. I år går resan till Budapest av flera anledningar.

– Budapest är en fascinerande stad på så många sätt. Historiskt som ett av två hjärtan i det habsburgska riket, ett rike vars arv bland annat påverkar realpolitiken än i dag. Staden är en av frontlinjerna i den nya folkvandringens tid. Dessutom är staden dagspolitiskt högintressant med den snabba och skrämmande svängningen mot extrempolitik, förklarar Marko T Wramén.

Så här söker du Biljetten:

  • Krav: Du är medarbetare på Lundagård och har gjort jobb det senaste året.
  • Gör: Skriv ett personligt brev där du motiverar hur ditt arbete motsvarar lekfullhet, mod och briljans. Bifoga exempel på jobb och beskriv situationer där du tycker att detta syns.
  • Ansökan: Skicka in ansökan till lundagard@lundagard.se senast söndagen 1 maj.