”Jag är en typisk tjej som vill erövra saker”

Förra året vann hon en grammis för Årets pop, i januari släppte hon plattan Allting suger. Inför Malmöspelningen pratade Lundagård med Little Jinder bland annat om varför hon gett upp hoppet om att vara i en relation.

På en skala 1-10 där tio är supermycket hur mycket skulle du säga att allting suger just nu?
– Just nu i dag? Fyra kanske.

Vad är det som suger och inte suger?
– Jag är skitpeppad på ikväll och det ska bli jättekul att spela men jag känner mig lite segstartad och det tycker jag är lite jobbigt när man ska spela. Jag vill helst ha massa energi.

Hur mycket känner du i allmänhet så, på riktigt, att allting suger nu i livet?
-Titeln på senaste skivan beror nog ganska mycket att jag har extremt mycket existentiell ångest och otrolig dödsskräck. Det har jag alltid haft.

– Så jag tycker på ett sätt att allting suger. Jag har egentligen ingenting som jag tycker är tillräckligt meningsfullt för att jag verkligen ska känna att ”Ja det är najs att leva” – för man ska ju ändå bara dö. Allting är förgängligt typ och det provocerar mig extremt mycket.

Din senaste skiva handlar – som jag tolkar det – också mycket om kärlek och att komma över någon…
– Mm både och. Det är inte alltid som det handlar om en kärleksrelation även om det är oftast tolkas som det. Det har ibland med andra relationer att göra.

Okej. Jag började i alla fall undra lite hur du tänker kring när en relation tar slut. Hur avgör du om det är läge då att bara släppa personen eller att försöka kämpa för relationen?
-Det har förändrats ganska mycket över tid hur jag tänker kring det. För jag hade liksom en relation när jag var typ 23-24 år som jag kämpade så mycket för att det blev superdestruktivt och det har jag ju skrivit ganska mycket om.

– Och efter den erfarenheten så har jag väldigt lätt för att avfärda personer och relationer ganska snabbt för att så fort någonting får en tendens att likna den relationen så tänker jag ”Okej nej”.

Foto: Lukas J Herbers.
”Jag upplevde plugget som en enda stor frustration”, säger Josefine Jinder. Foto: Lukas J Herbers.

Och hur vet du om det börjar likna den relationen?
– När det börjar ta energi och inte ge någon. Jag är en person som är ganska snabb på att gå in i saker. Jag är ganska gränslös som person och jag kan göra väldigt mycket för folk som jag gillar.

– Om jag då inte har en person som backar upp det så står ju jag där och bara är fett engagerad med någon som inte är det. Så då har jag väl lärt mig inse att ”Nej men nu har jag gjort såhär igen” och så får jag bara släppa det typ.

Kan du önska att du var mindre gränslös i kärlek?
– Nej, jag känner ibland att människor är så himla mesiga, tar inga risker och ger inte så mycket för att de är så jävla svinnervösa för att förlora någonting och jag föraktar typ det. Då vill jag hellre att man kör all in så får man väl stå där sen och repa ihop sig själv efteråt även om det inte är så kul.

Och om någon är likadan mot dig och typ skickar tusen sms…?-
-Nej jag tycker att det är jätteosexigt, det är ju vidrigt. Killar som ger mig mycket uppmärksamhet är det värsta jag vet.

Vad gillar du då i stället?
– Ja men jag tror att jag är en typisk tjej som vill erövra saker. Det är väldigt manligt va i och för sig kom jag på nu? Jag gillar typ en utmaning, det triggar ju något inom mig. Att ”Det här verkar omöjligt, gud vad kul – det kan jag sätta tänderna i!”.

– Men jag har gett upp att jag ska vara i en relation faktiskt. Det tar så mycket tid och energi och det är så jävla slitsamt oftast. Jag skulle jättegärna vara i en relation om det inte var slitsamt men det verkar alltid bli det, så jag håller mig borta från det, helst.

Jag vet att du har pluggat ljudteknik i Liverpool men har du pluggat något annat, i Sverige till exempel?
– Jag hoppade ju av gymnasiet så jag pluggade upp mina betyg på folkhögskola när jag var 25 när jag fick konstnärlig kris och skulle sluta göra musik. Och då insåg jag ganska snabbt att jag måste göra musik för att jag aldrig i mitt liv ville plugga igen. Jag hatar det.

Vad är det du hatar med att plugga?
-Jag kan typ inte. Jag har liksom alltid varit övertygad om att jag vill göra på ett annat sätt och så har man varit begränsad och då har jag blivit så frustrerad. Det var så jag upplevde plugget, som en enda stor frustration.

Men finns det någonting som du skulle ha velat plugga?
– Psykologi. Eller djurskötare. Jag vill inte bli veterinär för det verkar äckligt men jag skulle typ vilja ta hand om djuren på Skansen. Mata djur, det skulle jag kunna tänka mig att jobba med!

När du börjar med en låt, vad kommer först? Texten eller musiken?
-Det är olika men förut var det alltid musiken. Men sedan jag började skriva på svenska så har jag börjat skriva typ hela tiden. Så nu har det varit lite 50/50.

Du har ingen speciell plats eller tid då inspirationen brukar slå till?
– Nej. Jag gillar att skriva på flygplan, jag har märkt att jag har väldigt lätt att koncentrera mig på då men det är väl för att man inte har någonting annat att göra. Om jag isolerar mig från omvärlden så brukar jag ha lättare att skriva.

Foto: Lukas J Herbers.
”De ville ju porträttera mig som ganska värdelös live”, säger Little Jinder om hennes medverkan i Krunegård och Jinder på turné. Bilden är tagen på lördagens konsert på Kulturbolaget. Foto: Lukas J Herbers.

 Kände du på en gång att du visste hur du skulle skriva en låttext?
– 
Det vet jag ju fortfarande inte. Men det är ju det som är så kul. Det är också en erövring, att ha en idé och få den att bli något som existerar typ. Och det slutar aldrig vara en utmaning, det blir aldrig enkelt. Det gillar jag väldigt mycket.

Förra året visades ju dokumentärserien Krunegård och Jinder på turné. Är det någonting som du tycker att det är synd att de inte visade, men som hände under turnén?
– Alltså nej jag tycker att den är väldigt rolig och jag hoppas att människor som ser den förstår att den är väldigt tillskruvad på ett sätt och att de ju ville porträttera mig som ganska värdelös live.

-Men det skulle väl vara kul att få väga upp det någon gång med att få visa att det kanske inte är så längre. Men det får jag ju eftersom jag spelar hela tiden. Folk som ser mig live fattar väl.

Tror du att du kommer samarbeta något mer med Markus Krunegård?
– Ja vi pratar om det. Vi hinner bara aldrig ses för att han har sin grej och jag har min grej, vi är väldigt busy båda två men jag vill göra musik med honom igen. Jag tycker att det är asroligt att skriva med honom.

Vad händer nu när turnén är över, vad ska du göra då?
– Jag ska in i studion och så ska jag vara med i en tv-produktion som jag inte får säga vad det är. Och så turnerar vi ju hela sommaren igen. Så det är full rulle.

Jag läste i en annan intervju att du turnerar för att undvika Svenssonhetsen men hur ska du då hantera den nu när turnerandet är över? Eller blir det villa, volvo och vovve nu?
 – Nej, usch! Jag kommer ju spela lite utspritt även om den här turnén är slut nu. Så det är inte som att jag inte har några gig fram till sommaren och sedan så ska jag göra den här tv-grejen som typ tar en månad. Och så är jag ju alltid i studion ändå så det är bara som att allting rullar på som vanligt. Så det blir inget 9 till 5 för mig.

 

Namn: Josefine Jinder

Gör: Popartist under namnet Little Jinder. Deltog 2015 i dokumentärserien Krunegård och Jinder på turné. Vann samma år en grammis för Årets pop.

Aktuell: Släppte 15 januari nya skivan Allting suger och avslutade i lördags sin första turné sedan skivsläppet med en konsert på Kulturbolaget i Malmö.