Lundastudentens nästa företrädare är valda

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Björn Sanders och Jack Senften. Det är namnen på Lunds universitets studentkårers kommande presidium.

Under onsdagen hölls valting för Lunds universitets studentkårers, Lus, kommande presidium och kvällen bjöd inte på några överraskningar.

En överväldigande majoritet av de 31 röstberättigade gick på valberedningens linje och valde Björn Sanders och Jack Senften till Lus ordföranden för det kommande verksamhetsåret.

Representerar 40 000 studenter
Björn Sanders är nuvarande ordförande för Teknologkåren vid LTH och kommer att axla ordförandeposten även för Lus. Jack Senften blir vice ordförande – samma titel som han i dag har för Samhällsvetarkåren.

Lus fyllde 20 år i höstas, då det bildades efter att Lunds studentkår upplösts. Ur det bildades kårer som representerar varje fakultet, och alla dessa kårer är anslutna till Lus som fungerar som en paraplyorganisation. Sammanlagt kommer Lus presidium företräda över 40 000 studenter.

Förutom ceremoniella uppdrag blir nu Björn Sanders och Jack Senftens främsta politiska uppgift att driva de frågor som kårerna vill belysa – mot universitetet, regionen, nationellt och i media.

”Viktigt att ha högt i tak”
Under valtinget betonade de båda kandidaterna vikten av att stärka samarbetet mellan kårerna och dra nytta av den kompetens som finns i organisationen.

– Det är viktigt att kunna ha högt i tak. Man ska inte slåss mot varandra – utan med varandra, sa Björn Sanders under kvällen.

Jack Senften hoppas kunna utnyttja sin fyra år långa erfarenhet inom kårpolitiken till att göra skillnad.

– Jag vet att jag är så kvalificerad i sak som man kan bli och har en insikt om organisationen för att kunna lyfta fram och leda arbetet, sa han under kvällen och betonade bland annat frågan om studenters och heltiders hälsa.

– Det är jätteviktigt att belysa att studenter mår dåligt. Den psykosociala arbetsmiljön för kårernas heltidare bör man också sätta fokus på, sa han. 

Björn Sanders och Jack Senften kommer att efterträda nuvarande presidium Cecilia Skoug och Linnea Jacobsson. De kliver på sitt uppdrag den 1 juli.

Lundagård liverapporterade från hela valtinget.