LTH-studenten Elin utsedd till årets it-tjej

- in LTH, Nyheter
@Casper Danielsson

Till vardags studerar Elin Bäcklund till civilingenjör vid LTH. Men i onsdags blev hon utsedd till it-jätten Microsofts ambassadör för kvinnor inom it-branschen.

It-branschen är fortsatt långt ifrån jämställd och i många framtidsyrken lyser den kvinnliga representationen med sin frånvaro.

Men det ska det nu bli ändring på – med hjälp av en student vid Lunds tekniska högskola. Elin Bäcklund studerar teknisk fysik med specialisering inom programvara och tilldelades under onsdagen utmärkelsen ”Årets it-tjej”.

It-jätten Microsoft bakom priset
Enligt en undersökning från Sifo anser sju av tio tjejer att de inte uppmuntras till sina tekniska intressen, skriver Breakit. Därför har it-jätten Microsoft valt att instifta ett pris som gör just det.

– Kompetensförsörjning är en av branschens stora utmaningar för både startups och storbolag. Vi tror att branschen har mycket att vinna på att lyfta fram förebilder som kan driva på för en förändring och inspirera fler tjejer att satsa på en karriär inom IT, säger Sara Kullgren, chef för Developer Experience på Microsoft, i ett pressmeddelande.

Utnämningen till årets it-tjej innebär ett år som ambassadör för Microsoft och en förebild för andra it-tjejer med många tillfällen att nätverka och inspirera. Något som lockar nominerade Elin Bäcklund.

”Har en förmåga att skapa engagemang”
– Utmärkelsen ger mig mod att fortsätta driva viktiga frågor. Inte minst frågan om andelen kvinnor inom tech och it. Såhär i starten av min yrkesbana känns det som en kraftig puff i rätt riktning och jag är verkligen taggad på att jobba med it efter skolan, säger hon i ett pressmeddelande.

Elin Bäcklund blir person nummer 13 i raden av korade och tilldelades även en Lumia 950-telefon och en Microsoft Surface Pro 4.

Juryns nominering till valet av Elin Bäcklund:

”Årets vinnare har en förmåga att skapa engagemang för teknikens möjligheter. Med ett otroligt driv, passion och förmåga att leda strävar Årets IT-tjej efter att skapa kod som förändrar – idag och imorgon.”

About the author

Casper Danielsson är webbredaktör på Lundagård sedan 2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2014 och har även specialbevakat Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.

Related Posts

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hon kan bli årets it-tjej

Elin Bäcklund kan bli it-jätten Microsofts ambassadör för kvinnor inom it-branschen.