Schlagershow på studentikost vis

- in Kultur & Nöje
Bidraget "Allt jag vill ha" med Ulla Reed är ett av många som tävlar i Malmö musikhögskolas melodifestival. foto: Leif Johansson/SMASK.
Bidraget ”Allt jag vill ha” med Ulla Reed är ett av många som tävlar i Malmö musikhögskolas melodifestival. foto: Leif Johansson/SMASK.

Den 12 mars sändes hela Sveriges schlagerfinal på tv, ikväll är det dags för studenternas egna variant. I Malmö musikhögskolas deltävling utlovas dessutom en stor dos humor i bidragen. 

Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, SMASK, har anordnats sedan 1991. Det är en årlig tävling mellan de sex musikhögskolorna från Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Piteå och Ingesund.

– Det är en bättre version av Melodifestivalen. Allt är med liveorkester och mer äkta. Det är fantastiskt kul varje år, nivån är hög. Alla borde gå, säger Miriam Hjalmarsson som är ansvarig för deltävlingen i Malmö.

Tävlingen kom till när några studenter vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm tröttnade på att deras bidrag aldrig hamnade i Melodifestivalen. Istället för att deras bidrag letade sig in i svenska tv-sofforna tyckte de att festivalen borde leta sig till musikhögskolorna.

De medverkande musikhögskolorna håller alla en varsin deltävling, därefter är det en stor gemensam final. Musikhögskolan i Göteborg har redan haft sin deltävling. Deras vinnande bidrag är Hypokondri som är ett dramatiskt nummer med både klädbyte och Lena PH-vibbar – där en krycka får agera stativ.

Den 19 mars är det deltävling i Malmö och förberedelserna är i full gång. Miriam Hjalmarsson berättar att de har slagit på stort i år, bland annat genom att deltävlingen kommer att hållas på Malmö Live. Det bjuds på en tre timmar lång show, åtta bidrag och en live-orkester som spelar.

Tror du att något av Malmös bidrag har chans att vinna den stora finalen?

– Det tror jag faktiskt! Alla skolorna har sin egen nisch. Vi i styrelsen tycker vi har de bästa bidragen. Våra bidrag har gått ganska långt de andra åren, säger Miriam Hjalmarsson.

Vad är Malmös nisch?

– Malmös bidrag är alltid skämtsamma och snyggt skrivna i text. De är väldigt underhållande.

Två av bidragen i Malmö ska gå vidare till den stora finalen. Vilka som går vidare bestämmer en jury och publiken – där publikens röster väger dubbelt så mycket som juryns.

Lundagård har fått en förhandslyssning på de åtta bidragen i Malmös deltävling. Bidragen består av allt från kaloristarka ”Kärlek till bröd” – framfört av två bakande systrar – till balladen ”Nöden har ingen lag” som spelas i sann Tommy Nilsson-anda. Ett av bidrag som står ut är ”Allt jag vill ha” som framförs av Antoina Nordström.

– Jag kommer vara karaktären ”Ulla Reed” som funnit kärlek till billig shopping. Hon älskar storpack och att åka till Gekås Ullared.

Jag blir nyfiken på vad din relation till Ullared är?

– Haha, ehm, jag älskar Ullared. Men inte på samma sätt som karaktären då.

Malmös deltävling är känd för sin humor, vilket bidraget med Antonia Nordström visar på. Den 19 mars utlovar hon en ösig kväll.

– Det kommer bli en härlig show med väldigt mycket intensitet!

Vad  Malmös deltävling i SMASK

När  19 mars

Var  Malmö Live

 Pssst! Lundagård kommer live-twittra under deltävlingen från kontot @lundagardLIVE