Danstillståndet skrotas – oklart för nationerna

- in Nationer, Nyheter
@Tindra Englund

Kravet på danstillstånd ska skrotas. Det beslutet fattar Justitieutskottet – bara dagar efter att Lunds studentnationer lämnat in sina obligatoriska ansökningar.

[ads1]

Även om det var tajt med tid, hann många av Lunds studentnationer lämna in sina ansökningar om danstillstånd innan förra torsdagens deadline. Men hetsen kan ha varit förgäves. Sveriges justitieutskott antog nämligen under tisdagen en motion om att slopa kravet om danstillstånd.

Tillstånd för att dansa: ”Helt absurt”
Bakom motionen står sex vänsterpartister som anser att danstillståndet innebär en ”onödig detaljstyrning av människors liv”. Den antogs med brett politiskt stöd från såväl höger till vänster. En av personerna bakom motionen är riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

– Jag uppmärksammade kravet för några år sedan i samband med att jag själv skulle spela på en klubb. Inför spelningen blev jag tillsagd att jag inte fick spela för dansant musik eftersom stället inte hade något danstillstånd, säger hon.

Först trodde Rosanna Dinamarca att de skojade, men när de berättade om att det kunde leda till allvarliga konsekvenser om folk började dansa utan tillstånd, blev hon upprörd.

– Då kände jag verkligen att det här är helt absurt och att det borde ändras, säger hon.

När de utformade motionen under hösten var de noggranna med att följa all formalia, då tidigare motioner om ett slopat danstillstånd fått avslag på grund av små felformuleringar.

– När vi föreslog detta var de flesta odelat positiva även om vissa ansåg att frågan var mindre viktig. Men jag tycker att det är en viktig fråga och att det är läskigt att vi har en lag som den här som styr hur människor får röra sig. Det klingar auktoritär stat om det tycker jag, säger Rossana Dinamarca.

Grotte: ”Lite knasigt”
Även Kuratorskollegiets ordförande Fredrik Grotte tycker att motionen låter vettig.

– Personligen så tycker jag att det här med att man måste söka tillstånd för att folk ska få dansa är lite knasigt, säger Fredrik Grotte.

Men trots att olika verksamheter nu inte behöver ett tillstånd för att dess besökare ska få dansa, är det enligt honom i nuläget för tidigt att säga hur ett avskaffande av behovet av danstillstånd kan komma att påverka nationerna.

– Först ska förslaget antas av regeringen, sedan ska regeringen tillsätta en utredning. Vad denna kommer fram till är svårt att veta i nuläget, säger Fredrik Grotte.

Andra regler kan ersätta
Han misstänker däremot att andra regler kring klubbverksamhet kan komma att ersätta behovet av danstillstånd.

– Jag har svårt att se att man kommer att släppa behovet av ordning helt, säger Fredrik Grotte.

Rossana Dinamarca är däremot av en annan åsikt.

– Jag tycker inte att kravet på tillstånd behöver ersättas av något annat eftersom det redan finns gott om föreskrifter som gäller säkerheten på den här typen av ställen, säger Rossana Dinamarca.

Men nationerna har trots allt inte sökt danstillstånd i onödan. Danstillståndet kommer oavsett att behövas till de nya reglerna skulle börja gälla, vilket vore tidigast vid årsskiftet.

– Det är lätt att tänka att det är typiskt att nationerna var tvungna att ansöka om danstillstånd just nu om det ändå strax därefter avskaffas. Men samtidigt är det förståligt att polisen agerat utifrån rådande lagar och regler, säger Fredrik Grotte.