Receptet bakom en lyckad klubb

- in Nationer, Nöje, Studentliv
@Tindra Englund

Livemusiken, atmosfären och ständig förbättring. Lundagård har träffat gänget bakom Red Note Jazz club för att ta reda på vad det är som gjort klubben till en långlivad succé.

Det är söndag eftermiddag och utanför fönstret ligger Lund insvept i ett molnigt dis. Men inne i korridorsköket på Dackegårdens nionde våning är det varm och fullt av skratt. Från högtalarna hörs toner av jazzbandet Odd Frank och doften av kanelkaffe fyller rummet.

Gänget bakom Red Note Jazz club har samlats för att planera inför säsongens sista jazzklubb och atmosfären som klubben blivit känd för finns med även i köket.

Drivs av jazzkärleken
Jazzklubben drivs av fem medlemmar på Smålands nation och det är tydligt att kärleken till jazzen som ligger till grund för engagemanget. Men inte bara det:

red-notes-620x330
Arkivfoto från tidigare Red note jazz club.

Lyxen i att få bjuda in musiker man vill se till ”sitt eget vardagsrum”, säger Daniel Berhe. 

Men vad är det så som är så fantastiskt med jazz?

Jazzen skiljer sig från andra musikstilar eftersom den handlar om fri improvisation och lekfullheten finns med på ett helt annat sätt än inom andra generar, säger Axel Anglert.

Dessutom får varje enskild musiker ett ganska stort utrymme och möjlighet att synas, i stället för att det alltid är tillexempel bara sångaren som ska stå i centrum, inflikar Anna Jonsson.

Högt uppskattad sex terminer senare 
Klubben startades av Daniel Berhe och Rikard Stenlund redan 2013 och efter sex terminer är den nu smått legendarisk, menar de.

Till en början trodde vi aldrig att vi skulle lyckas boka in liveband till varje klubb. Men nu har ryktet spritt sig och mängder av band kontaktar oss och vill spela på klubben, säger Rikard Stenlund.

Efter fikat går gänget till ett korridorsrum för att lyssna på de band som hört av sig och vill spela på terminens sista klubb. Klubben ska hållas i samband med Smålands Kulturpolitiska vecka och kommer att vara öppen för allmänheten. Gänget vill därför satsa stort och boka in två band i stället för ett.

Skivspelaren och datorn går varma och låtarna avlöser varandra. Det är flera faktorer som gänget pratar om och tar hänsyn till. 

Vill boka 50/50 män och kvinnor
De diskuterar därför frågor som:
Hur låter bandet? Vilka instrument är med? Är det en jämn könsfördelning i bandet eller bara massa snubbar? Hur funkar de olika banden ihop och vilka skulle kunna komplettera varandra?

Vi strävar efter att boka 50/50 med män och kvinnor. Men det är ibland svårt då cirka 75 procent av de som hör av sig och vill spela är snubbar, säger Anna Jonsson.

Att de strävar efter detta är delvis politiskt, men de är också överens om att de tycker att jazzen blir mer intressant om kvinnorna får ta plats.

Jag ser det som om vi har som uppgift att vara med och lyfta fram kvinnorna eftersom jag tror att det främjar jazzen och skapar en skönare dynamik i banden. Dessutom tycker jag själv att det ofta blir en trevligare stämning om det inte alltid måste bli en kukmätartävling då man går in i replokalen, säger Axel Anglert.

Men förutom livemusiken och jazzen: Vad är orsakerna till att klubben lyckats bra under så lång tid?

Något som har varit väldigt fördelaktigt är att vi har kunnat köra samma koncept under en längre tid. Det har gjort att vi har kunnat fokusera på att göra samma grej men hela tiden förbättra oss, säger Daniel Berhe.

Till en början arrangerade de klubben gratis, satsade stort på att sprida budskapet och bjuda in alla de kände.

Jag tror även att det sociala är en viktig faktor för att lyckas, att man lär känna varandra även utanför arbetet med klubben. Det gör att det blir mindre risk för kommunikationsmissar, säger Axel Anglert.

De berättar om hur oerhört avgörande och viktigt det har varit med annat folk som velat hjälpa till inte minst i bar och kök och om hur Smålands medlemmar lärt sig omfamna och uppskatta jazzen.

Och sist men inte minst har vi vår alldeles egen atmosfär, med kuddar på golvet och hur vi inreder själva lokalen, säger Anna Jonsson.

Terminens sista Red Note Jazz club

På scen: Makross och Into The Wild
När: 20.00–02.00, 18 maj
Var: Smålands Nation
Kostnad: 50 kronor