Folkkäre meteorologen släpper bok – om moln

- in Nyheter
@Sofia Fritze

Lundastudenten och meteorologen Nils Holmqvist fångar varje vecka svenska folkets uppmärksamhet under sina väderpresentationer på SVT. Men nu byter han tv mot papper och släpper boken ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln”.

Bokprojektet började med att Volante bokförlag hörde en intervju med honom och fastnade för hans lättsamma sätt att prata väder.

De gav honom fria tyglar och två testkapitel senare var boken bestämd. Temat är hur väder blir till, varför vi har det vädret vi har och hur vi själva kan tolka himlen för att göra egna prognoser.

– Det var faktiskt ungefär såhär jag föreställde mig att det skulle vara att skriva en bok. Jag visste att det skulle bli mycket jobb, berättar Nils Holmqvist.

Det var dock inte bara motvind under projektets gång. Nils konstaterar att han haft roligt hela vägen och hoppas det ska visa sig i boken.

– Jag har fått chansen att göra något jag aldrig trodde jag skulle få möjlighet till och det är jag väldigt glad för, säger Nils.

Målet med boken är att försöka förklara hur allt hänger ihop men också att läsaren ska få en starkare verklighetsförankring så man hela tiden kopplar väder till det man ser på himlen.

– Det ska vara en bok för alla som är intresserade av väder och vill lära sig mer, säger Nils.

Nils
SVT-meteorologen och tidigare lundastudenten Nils Holmqvist. Foto: Christina Zhou

Lundapågen blir meteorolog
Fyra roliga år i Lund blev det för Nils som även han med att läsa meterologi i Köpenhamn. Han minns studietiden med värme och uppskattade framförallt att allt var så opretentiöst. Men valet av utbildning var inte självklart. 

– Det var faktiskt min mamma som föreslog att jag skulle utbilda mig till meteorolog. Hon visste att jag tycker väder är fascinerande. Själv hade jag inte tänkt på att man ens kunde jobba med det, berättar Nils.

Men så till den stora frågan alla Lundastudenter ställer sig; varför är det alltid motvind i Lund?

– Haha det har jag alltid tänkt på, så himla störigt! Det handla antagligen om sjöbrisen och hur vindarna vänder, konstaterar Nils.

Signering på Akdemibokhandeln
I fredags var Nils på besök i sin gamla hemstad för att signera böcker. En entusiastisk skara på runt trettio personer var samlade inne i Akademibokhandelns lokaler och frågorna duggade tätt.

– Bästa cloudspotting-platsen i Lund är på en kulle vid Willys precis vid Kämnärsrätten, konstaterar Nils. Där kan man lägga sig på en filt med gott sällskap och något bubbligt i glasen!

I dagarna släpptes boken och går nu att köpa hos bland annat Akademibokhandeln och Adlibris.

Om det blir fler böcker i framtiden kan inte Nils svara på men att vi får se mer av honom är det ingen tvekan om.

– Jag vill gärna ut och föreläsa och lära folk allt jag kan om väder, det är ju så himla roligt, avslutar Nils.