Stolt heldag i regnbågens alla färger

- in Nyheter
@Lundagård

För tredje året i rad slår regnbågen ner i Lund. Festivalen Lundapride bjuder på en fullspäckad dag i jämlikhetens tecken, med såväl filmvisning som nattklubb.

[ads1]

I morgon är det dags för Lundapride. Festivalen som startades av den lokala HBTQ+-föreningen Stolt i Lund arrangeras för tredje gången, och bjuder i år på ett fullspäckat schema.

På programmet finns allt från tidig frukost med filmvisning på Mejeriet, till sen dans på Klubb OUT som fortsätter ända in på småtimmarna. Katja Slonawski är projektledare, och berättar att festivalen växt ofantligt mycket sedan starten för tre år sedan.

– Förra året räknade vi med 2000 besökare. I år ligger den siffran på 6000. Jag tror det beror på att det i Lund finns det en stor ung population, många studenter med akademisk grund. Den typen av personer som tenderar att stötta priderörelsen och nytänkande, säger hon.

”Det handlar om mänskliga rättigheter”
Temat för årets festival är På väg, vilket ska påminna om detta är inte bara är ett engångsevenemang – utan en rörelse.

– Det handlar om mänskliga rättigheter. Det som vissa tar som en självklarhet i livet, måste andra kämpa för. Det vill vi ändra på, säger Katja Slonawski

Extra fokus på transpersoner
Nytt för i år är också att projektet fokuserar lite extra på transpersoner.

– Många av oss som jobbar med Lundapride har själva arbetat som funktionärer på andra ställen, och upplever att det är en kategori som ofta glöms bort. Det fokuseras ofta mer på homosexuella och bisexuella. Därför försöker vi gå utanför boxen, så att alla ska känna sig välkomna, berättar Katja Slonawski

När Lundapride går av stapeln imorgon så hoppas Katja Slonawski på fint väder. Och på att alla som besöker Lundapride kommer hitta något som finns där för dem.

– Vi har verkligen försökt tänka så att alla ska kunna delta. Men vi tar såklart gärna emot synpunkter via mejl, så att vi kan bli ännu bättre nästa år, säger hon.

Artikel: Caroline Cabot