’Det finns en oerhörd humortradition i Lund’

- in Intervju

I höst hålls den folkkära festivalen Lund Comedy Festival. Initiativtagarna är HippHipps radarpar Johan Wester och Anders Jansson och Lundagård har pratat med Johan Wester om hur det var att studera i Lund – och var studenter kan finna sina källor till komik.

När träffades du och Anders Jansson?

– Vi gick på högstadiet ihop i norra Fäladsgården. Den första grejen vi gjorde ihop var i nian och sedan hamnade vi på olika gymnasieskolor. Jag gick på Katedralskolan och höll på med revyer där medan Anders gick på Polhemsskolan. Därefter kastades vi in i studentsvängen och blev engagerade där.

1987 gick du med i Lundaspexarna. Hur utvecklade det sig?

– Jag var med där ett par år, sedan blev jag ansvarig där, och drog in Anders. 1990, under Karnevalen, gjorde vi vårat första spex tillsammans och då gjorde vi Barnkarnevalen Prins Gröt i Frukostlandet som blev en väldig framgång. Anders spelade kung Leverpastej. Det blev vår första stora hit ihop.

Hur länge var du med i Lundaspexarna?

Johan Wester har en gedigen bakgrund inom Lunds studentliv – via såväl åtta år i Lundaspexarna som fyra år på studentboendet Thomanders. Foto: Claudio Gandra
Johan Wester har en gedigen bakgrund inom Lunds studentliv – via såväl åtta år i Lundaspexarna som fyra år på studentboendet Thomanders. Foto: Claudio Gandra

–  I åtta år.

Tycker du fortfarande att spex är en rolig genre?

– Jamen det är klart – det är en fantastisk genre! Det handlar inte så mycket om att det i sig är kul utan snarare vad vi gör av det.

Finns det flera möjligheter till komik som lundastudent?

– Jag vet inte exakt hur det är i dag. Jag är rädd att det blir för allvarligt och politiskt korrekt. 

Är det dåligt att vara politiskt korrekt i exempelvis spex?

– Jamen, är det några som ska vara fritänkande och tänja på gränserna så är det studenter. Sedan kanske man inte tycker att just spex är så avantgarde, men vi måste sätta fokus på att vi ska kunna skämta om saker. Vi ska inte frivilligt gå in och bli åsiktspoliser. Det är farligt. Vi ska snarare tala om kvalitet kring det vi skämtar om. Vi ska få lov att ge konstnärliga uttryck.

Finns det något studenter inte kan skämta om?

– Nej, och karnevaler och studentlivet ska vara trams, satir, och dåliga utklädnader. Det ska vara drift med allt möjligt.

Är Lund rent generellt en komisk stad?

– Det finns en oerhörd humortradition här och många som sysslar med underhållning kommer härifrån. Det är en sak som kännetecknar Lund men kanske också universitetsmiljöer i största allmänhet.

Vad tycker du kännetecknar studentlivet i Lund?

– Kunskap och humor. Vi kan saker och ting, men vi kan också ta ett steg åt sidan och skjuta det i sank.

Vad påverkade dig mest under din tid som student i Lund?

– Att få vara i sammanhang som är så besjälade, där vi samlar människor som satsar, och att få vara fostrad i en amatörkultur. Många av mina humanistiska ideal kommer från denna tid.

Du har bott på Thomanders – vad har du tagit med dig därifrån?

– Jag har ju bott där i fyra år och många av de som bor där är extremt besjälade människor som är beredda att lägga sin tid och kraft på intressen. Mycket av det passionerade förhållningssättet som jag har, har jag lärt mig från sådana miljöer som Thomanders, AF, och i studentlivet i stort. Jag har otrolig glädje av det i dag.

Vilket är ditt främsta tips till lundastudenter?

– Många vill leka så vuxna och seriösa. Tids nog kan ni bli hur tråkig som helst, eller snöra in, men förstör inte möjligheten att vara obunden. Ni har ingen anställning eller åtaganden. Plugga, förkovra er och låt det vara högt i tak. Var passionerad!