Förslag på att flytta Konsthögskolan till Kemicentrum

Förslag på att flytta Konsthögskolan till Kemicentrum

- in Nyheter
@Tindra Englund

Trots att alla parter vill hitta en lösning för att behålla Konsthögskolan i Malmö är risken stor att man tvingas flytta till Lund.  Enligt Sydsvenskan är finns det nu ett förslag på att flytta skolan till Kemicentrum i Lund. 

Den 29 augusti hölls ett möte på konsthögskolan, där Malmö stads stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson presenterade två alternativ:

1. Konsthögskolan hyr in sig i en annan fastighet i Malmö.
2. Konsthögskolans verksamheter delas upp mellan teaterhögskolans lokaler i Mazettihuset, fastigheten på Friisgatan och båghallarna på Norra Sorgenfri.
Lagen om offentlig upphandling ställer till det
Enligt Sydsvenskan underkänns båda förslagen
av Solfrid Söderlind, dekan vid konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. Anledningen? Lagen om offentlig upphandling.
– Vi är en statlig myndighet och om vi ska hyra in oss hos en ny hyresvärd så måste vi göra en offentlig upphandling. Och det kommer vi inte att hinna om vi måste lämna de nuvarande lokalerna i juni nästa år. Även om vi får förlängt några månader så kommer det inte att gå, eftersom lokalerna dessutom måste byggas om, säger hon.
Representanter från LU Byggnad hade med sig ett eget förslag till mötet. Enligt detta skulle Konsthögskolan kunna flytta in temporärt i Kemicentrum i Lund – en fastighet som står delvis outnyttjad idag.
Men enligt Konsthögskolans rektor Gertrud Sandqvist är detta ett väldigt oattraktivt förslag. 
Här kan du läsa mer om bakgrunden och reaktionerna på beskedet om att Konsthögskolan måste flytta.