Sista chansen att anmäla sig till högskoleprovet

- in Nyheter

I morgon stänger ansökan till höstens högskoleprov. För att lyckas bör du ”ta det lugnt och lita på din magkänsla”.

Förra hösten anmälde sig 70 000 till att skriva högskoleprovet. Höstens prov  sker den 29:e oktober, och anmälan görs via hogskoleprov.nu.

Antagen tack vare högskoleprovet
Lundagård har träffat John Louw, vars resultat på provet hjälpte honom att komma in på läkarprogrammet vid Lunds universitet.
– Första gången jag skrev högskoleprovet hade jag inte pluggat speciellt mycket förutom att jag börjat läsa upp matematik på komvux. Det gick bra ändå, och jag fick 1.75 poäng. Inför nästa tillfälle våren 2015 höjde jag mig till 1,85, berättar John Louw.

Tack vare det höga resultatet blev John antagen till läkarprogrammet vid Lunds universitet. Han upplever inte att sättet han kom in på skulle göra honom sämre förberedd för utbildningen än de som kom in på betygen.
– Jag tror att det är väldigt individuellt hur det påverkar en och det beror givetvis också på vad man läser för program vid universitetet. Det som möjligtvis kan bli snäppet svårare för dem som kommer in via högskoleprovet är studietekniken.

Ingen nackdel
Det är emellertid ingenting som John själv har upplevt som ett problem. Studievanan övade han upp på komvux, och tekniken kommer man in i efter en till två terminer i vilket fall, menar han.
– Studierna skiljer sig dessutom så pass mycket från gymnasiet att det tar tid att ställa om för vem som helst.

John tror att anledningen till att det gick bättre andra gången var att han hade blivit vassare på matematiken tack vare fortsatta studier på komvux, men främst för att han och några vänner gick igenom gamla prov tillsammans och diskuterade vad de hade gjort fel.
– Däremot sänkte jag faktiskt mitt resultat på de kvalitativa delarna. Det är svårt att öva upp en teknik för hur man ska göra om det kommer en fråga på ett ord man aldrig tidigare hört. När det gäller de kvantitativa delarna, så som matematiken, kan man däremot lära sig se mönster och tekniker.

 

Vad är dina tips till de som ska skriva högskoleprovet i höst?

– Se till att sova ut dagen innan och gå upp i tid så att du hinner med en ordentlig frukost. Inne i salen gäller det bara att gå in i sig själv och fokusera på uppgifterna framför en. Ta det lugnt, och lita på din magkänsla. Nästan alltid när jag ändrar svar i efterhand visar det sig att svaret jag tänkte på från första början var det rätta, säger John Louw.

 

 

­