Foto: Jonas Jacobson

”Din jävla idiot”. Efter en havererad efterfest på Esplanaden vill Julia Klingberg slå ett slag för obekväma åsikters rätt att existera, även i studentlivet.

Mitt i natten ramlar vi in på en efterfest vid Esplanaden. Folk är glada och dansar, men den här gången dansar vi inte sent in på morgontimmarna. Mitt i vimlet avbryts jag istället av någon som fått reda på att jag är moderat. Här börjar hatet.

Jag är inte feminist. Jag är emot kvotering och för en fri marknad med vinster i välfärden. Och jag vill att högskolor ska kunna ta ut studieavgifter.

– ”Din jävla idiot”

– ”Hur fan kan du stå för det”

Kollektivt kritiserar en partipolitisk vänstergrupp mina politiska ståndpunkter, utan att jag ens börjat debattera. Jag får istället utstå personliga angrepp och hat. Detta hat återfinns inte endast på efterfester i Lund. Det förekommer i princip överallt men i synnerhet på nätet.

Hatet sprids till och med av riksdagsledamöter.

Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, skriver i ett inlägg på Facebook hur Vänsterpartiets riksdagsledamot och utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat kommit med bisarra påhopp endast på grund av att Bali haft “fel” åsikt gällande medicinsk åldersbedömning på flyktingar.

Men hur ska samhället uppnå absolut yttrandefrihet om inte våra främsta företrädare, våra folkvalda riksdagsledamöter, kan respektera den?

Mänskligheten ska inte tysta en enskild människa. Och jag är inte berättigad att tysta hela mänskligheten. Enligt mig har yttrandefriheten inga gränser, såvida den inte skadar en annan person.

I demokratin ingår yttrandefriheten som en av de ultimata förutsättningarna för ett fungerande samhälle. Dessutom är det fria ordet den avgörande skillnaden mellan totalitära regimer och demokratiska länder.

Åsikter som anses provocerande måste anses gynna studentlivets debattklimat. En princip som frodar motargument, möjliggör ny kunskap och skapar ett aktivt debattklimat.

Som ny utbildningspolitisk krönikör vill jag slå larm för obekväma åsikter, kontroversiella uttalanden och en del dispyter mot vänster. Det är viktigt att Lundagård är ett öppet forum för kontroversiella åsikter. Lundagård måste välkomna de som inte är politisk korrekta- de som inte välkomnas på Esplanadens efterfester.