Två debutanter och en bakfylla

- in Kultur & Nöje

Sista dagen på Bokmässan beskrivs bäst med ett ord: bakfylla. Rödvinet har lämnat en histaminhuvudvärk av guds nåde, seminarierna gett en känsla av att aldrig vilja sitta ner någonsin igen och folkvimlet gjort att varje ljud känns som ett hårstrå i maten.

Människor, inklusive jag, kan knappt vänta på att få lägga sig i soffan där hemma och försvinna in i en nyinköpt bok.

Hittills har jag förutom olika tidskrifter köpt på mig böckerna ”Stanna” av Flora Wiström och ”Tripprapporter” av Tone Schunnesson. Två romandebutanter och så kallade ”mångsysslare”.

Flora Wiström som bland mycket annat driver en blogg, sägs i sin bok fånga ämnen som den livsavgörande kärleken, systerskap och hur det är att vara stark för andra. Allt genom protagonisten Ester i ett vintrigt Stockholm. Det låter som en bok att mysa till och som jag definitivt planerar att ge vidare till min lillasyster.

Tone Schunnessons bok köpte jag i anslutning till att jag ställde lite frågor till henne för en stund sedan. Frågorna liksom svaren finner ni här nedan.

Hej, Tone Schunnesson. Hur skulle du beskriva dig själv?

Jag heter Tone Schunnesson, är en 28 årig författare, servitris och student. Jag pluggar estetik och just nu håller jag på att skriva min C-uppsats om Frank O’Hara. Jag är från Malmö men bor just nu i Stockholm.

Du har nyligen debuterat med romanen ”Tripprapporter”, hur skulle du beskriva den?

Det är en bok som har som två nivåer: en är att det är en reseberättelse om en tjej som reser i Thailand och minns tillbaka andra resor hon gjort. Under tiden dricker hon mycket och tar mycket droger. Den andra nivån handlar om plats och minne, nostalgi och sentimentalitet. 

Varför skrev du just den här boken? 

För att jag var intresserad av tid och plats.

Hur ser din relation till skrivandet ut? 

Jag har alltid skrivit jättemycket. Det här är min debut men jag har skrivit mycket innan. Både dagbok och poesi skrev jag redan som barn. Jag har också skrivit en bok, en pjäs och andra saker som inte har publicerats. Just poesi skrev jag inte bara för att jag tyckte om formen utan också för att jag gillade ”poeten” som idé.

Har du ett lika starkt förhållande till läsning? 

Jag tror nästan att mitt skrivande började med läsningen. Allt bra skrivande tror jag börjar i läsandet. Man läser mycket och så upptäcker man något man vill svara på eller säga emot.

Är det något speciellt verk som du ofta återkommer till? 

”Klockan klämtar för dig” av Ernest Hemingway av någon anledningen. Den är så fantastisk koncentrerad, en perfekt roman på ett sätt.

Om du fick välja en definition av en bra bok skulle du välja bra språk eller bra handling? 

Språk. Jag är väldigt intresserad av språkdriven litteratur. Men en bra handling ska man inte underskatta, för det är svårt att skriva fram en bra handling.

Slutligen, vilket verk skulle du rekommendera till Lunds studenter? 

Eländet av Andrzej Tichý.