De borde hyllas mer

David Bowie, Prince och Harper Lee. Internationella storheter har dött omlott under 2016, och media har översköljts av lovtal och hyllningsporträtt. Kulturredaktionen väljer vilka vi borde passa på att hylla mer – medan de faktiskt lever.

Foto: Lukas J Herbes
Foto: Lukas J. Herbes

Ledsagaren i mörkret
En promenad i skogen lugnar ett stormigt sinne. Men för den som vill nå maximal meditationseffekt är det självklara valet förstås David Attenboroughs naturfilmer. Otaliga gånger har min bakisvånda lindrats av berättelser om vast landscapes ur serien Planet Earth. Tanken på att denna stilbildande brittiska röst nu är 90 år och en dag kommer att tystna gör mig mycket ont.

Pedagogisk förebild    
Vid de tillfällen då jag vill förklara något komplicerat försöker jag alltid härma Victoria Dyring i Vetenskapens värld: tala muntert och artikulerat, lägg till intresseväckande gester och låtsas att åhöraren är ett väluppfostrat barn. Detta går ALDRIG fel. Dyring har knäckt koden, allt enligt devisen: fråga, lyssna, lär. Om alla var som hon skulle det vara fred på jorden.

Hedvig Wrede

 

Foto: Lukas J. Herbes
Foto: Lukas J. Herbes

Känslominimalisten
Regissören Lucas Moodysson förmedlar subtila känslor på bästa sätt och får en att vrida sig av cringe trots minimal stimuli. Han bemärstar känslominimalismens konst och skonar filmerna från svulstiga kärleksklichéer. Karaktärernas sinnesstämningar är diskreta vilket ger psykoanalytikern som rullar tummarna inom oss utrymme att träda fram. Less is more, Moodysson is bäst.

Ester Nilsson
Dags att slå ett slag för Ester Nilsson, huvudrollsinnerhavaren i Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande, som fallit i skuggan av sin skapares stjärnglans. Tack vare Ester blir den kärlekskrankes uppvakningsprocess när drömmarna krossas smärtsamt tydlig. Esters tillkortakommanden avslutar våra egna privata övertolkningar av sms och blickar i ett nafs. Tid är pengar.

Erik Zillén
För den som längtar efter en paus från sin torra kandidat står humaniora till buds. På litteraturcentrum verkar Erik Zillén, stereotypen av den eleganta och nördiga föreläsaren, oändligt engagerad. Lektioner schemalagda så att de matchar med författares födelsedagar och ryska texter som läses upp på originalspråk ingår i paketet.

Filippa Werner Sellbjer

 

Foto: Lukas J. Herbes
Foto: Lukas J. Herbes

Städarna
Fimpar, bortglömda pizzakartonger och utspilld öl brukar oftast betyda att en studentkorridor inträder det första stadiet av grisighet. Men vecka efter vecka kommer städarna till Smålands nation och får korridorerna att se ut som Askungens palats. Det är sjukt att de inte har strejkat eller vägrat att städa efter av bakfulla akademiker som vägrar göra rent efter sig.

Will ”who” shorts
Mannen som gjort New York Times ökända korsord i över två decennier hjälper en alltid att prokrastinera. Medan resten av världen sträck-ser serier kan du sitta en halv eftermiddag och klura ut namnet på någon obskyr amerikansk politiker utan att googla. Du blir inte bara bra på engelska, du får också kunskap om saker du aldrig trodde att du skulle veta – till exempel vem som vann fröken Ungern 1936.

Den rosa månaden 
Oktober är månaden för att uppmärksamma och ge pengar till bröstcancerforskning. I samband med detta ändrar företag sina produkters förpackningar till rosa för att stödja forskningen. År 2012 lös universitetshuset rosa hela oktober månad. I år hade det varit fantastiskt om vi istället målade byggnaden rosa och lät det vara sådan fram tills att ett botemedel hittas.

Sofia Esfandi