One week to go

- in Nyheter

I D.C. som i valet 2012 röstade 90% på Demokraterna och bland republikaner på Capitol Hill som inte nödvändigtvis gillar Donald Trump, är Trumps ökning svår att beskåda själv. Men ute i landet pågår den.

Förra veckans sista inlägg hann nämna det faktum att FBI i fredags beslutade sig för att återbesöka utredningen om Hillary Clintons emailserver. De nya emailen som skulle tas i beaktning rörde korrespondens mellan Clintons närmaste kvinna Huma Abedin och hennes exmake och skandalomsusade Anthony Weiner, före detta kongressman fran New York. Nyheten briserade som en bomb och amerikanska medier slog på stora trummor.

FBI:s direktör James Comey fick högern emot sig när han valde att inte åtala Clinton tidigare under sommaren. Nu är han istället vänsterns hatobjekt nummer ett då han elva dagar innan valdagen offentliggjorde nyheten om Clintons email. Synen på Comeys agerande beror i mångt och mycket på din partitillhörighet, men det senaste utspelet har också kritiserats av såväl neutrala observatörer som från vissa republikaner. Ska FBI påverka vem som blir nästa president, framför allt när man ansetts komma med otydlig information, ställer sig vissa frågan.

Mellan tidpunkten för det att jag skrev utkastet till den färdiga produkten, fick jag korrigera FiveThirtyEights siffror för hur sannolikt det var för Clinton respektive Trump att vinna valet. Korrigeringen gällde en ökning för Trump. Sedan dess, fredag eftermiddag amerikansk tid, har Trump gått till 27,9 % medan Clinton har tappat nästan tio och är nere på 72,1 %. Trumps siffror har förbättrats i viktiga swing states som North Carolina och röda delstater som Clinton såg ut att ha en god chans i, som Arizona och Georgia, ser mer och mer ut att stanna i den republikanska kandidatens kolumn.

Tom Bevan, en av de bakom Realclearpolitics.com, noterade korrekt att regeln för denna valrörelse är att den kandidat som har strålkastarljuset på sig förlorar stöd i opinionen. Detta eftersom det genomgående handlar om negativ uppmärksamhet och väljarna blir således påminda om den ene eller andra kandidatens brister.

Det må låta som slö politisk analys, men Clinton behöver en ny Trumpskandal. Om det mediala fokuset fortsätter vara på hennes email kommer Trumps chanser att vinna fortsatt öka. Hans väg till 266 elektorsröster ser mer och mer sannolik ut. Han leder knappt i den största swing staten Florida och har en ännu större ledning i Ohio än förra veckan visade.

En någorlunda korrekt ställning just nu. Källa: RCP
En någorlunda korrekt ställning just nu. Källa: RCP

Om Trump endast vinner i de delstater som han för närvarande leder i får han 244 elektorer mot Clintons 294. Vinner han i Maines andra kongressdistrikt (Clintonledning 0,7), Nevada (Clintonledning 1,0) och North Carolina (Clintonledning 2,0) når han de 266 elektorerna jag diskuterat tidigare. Bara fyra elektorer från att bli USA:s nasta president. Var ska han hämta dem då?

Colorado? Clinton leder med 4. Maine? Clinton leder med 6,6. Michigan? Clinton leder 6,7.
Minnesota? Clinton leder med 6,0. New Hampshire? Clinton leder med 4,7. Pennsylvania? Clinton leder med 6. Virginia? Clinton leder med 5,3. Wisconsin? Clinton leder med 5,7.

Det här ser ut att bli en rysare.