”En strimma av ljus”

- in Nyheter
@Tindra Englund

Både katoliker och protestanter firade påvens vistelse i Lund inför 500-årsjubileet av reformationen. I ett av världens mest sekulariserade länder är det fascinerande att besöket fått så mycket uppmärksamhet.


På sociala medier diskuterades det flitigt inför besöket och på flera ställen anordnades motaktioner, bland annat arrangerade den nybildade organisationen Kardinalskommittén en påvemarsch för studenter som inte var inbjudna till domkyrkan.

Påven Franciskus plan landade 10.40 på Malmö airport. Först blev det ett officiellt handslag med statsminister Stefan Löfven och sedan gav sig påven av till Kungshuset i Lund för att hälsa på kungaparet.

 

namnlost-5212Stort polispådrag
Det var lite som att en världsartist eller en rockstjärna hade dykt upp i lilla Lund och aldrig har polisbevakningen kring ett lundaevenemang varit så pass omfattande med regelbundna patruller, motorcykelpoliser och bevakning från polishelikopter.

Splittringens tid är förbi
Först därefter var det dags för det som egentligen var påvens ärende i Lund nämligen den gemensamma gudstjänsten i Lunds domkyrka. I samband med denna gudstjänst deklarerade det Lutherska världssamfundet tillsammans med den Katolska kyrkan ett åtagande som innebär att man vill röra sig bort från konflikt och mot försoning och enhet.
– Vi har nu möjligheten att reparera en kritisk händelse i vår historia genom att röra oss bortom våra kontroverser och meningsskiljaktigheter som alltför ofta har hindrat oss från att förstå varandra, säger påve Franciskus.

Förutom påve Franciskus befann sig även Biskop Dr Munib Al. Younan, president för Lutherska världsförbundet på plats och tillsammans ledde de gudstjänsten. Händelsen är därmed historisk och markerar på ett tydligt sätt ett början på ett slut på en nästan 500 år lång konflikt.
– Vi erkänner härmed att det finns mycket mer som enar oss än vad det finns som skiljer oss åt, deklarerade Biskop Dr Munib Al Younan.

dsc_0160

Schlagerfestival för aktivister
Efter gudstjänsten i Lund åkte påven med sitt följe vidare till Malmö för att ansluta till eventet på Malmö Arena. Om gudstjänsten i Lund var väldigt högtidlig och domkyrkans väggar bar upp det i all sin traditionella värdighet, var eventet i Malmö som aktivistmöte möter schlagerfestivalen. Temat var Across borders och ett stort fokus låg på situationen för värdens flyktingar.

Med Cirkus Cirkör och Marlena Ernman på plats och med aktivister från världens alla hörn blev det ett mäktigt event. Frågor som togs upp och stod i fokus var  förutom flyktingkrisen bland annat klimathotet, kriget i Syrien och konflikterna i Sydsudan, Burundi och Colombia.

Eventet tog även tydligt ställning mot nationalism och för en global gemenskap. Inte minst då orden från Cirkus Cirkör ekade genom den gigantiska arenan.
– När jag var liten tog jag båten från Finland till Sverige och jag kunde inte förstå hur det kunde gå en gräns genom något som är i så ständig rörelse som vatten?

Pope Frances; Reverend Martin Junge, General Secretary of the Lutheral World Federation
Pope Frances; Reverend Martin Junge, General Secretary of the Lutheral World Federation

Påvens tal
Även påven Franciskus levererade ett starkt och känslomässigt tal i vilket han bland annat talade om hur det viktiga inte var den överenskommelse som gjorts i Lund, utan hur man i praktiken kan arbeta för fred och enhet.
– Tack vare denna nya atmosfär av förståelse kommer Caritas Internationalis och den Lutherska världssamfundets World Service i dag skriva under ett gemensamt uttalande om att man vill fördjupa sitt samarbete för att ytterligare stärka och utveckla anden av samarbete och tillsammans främja mänsklig värdighet och social rättvisa, sa påve Franciskus.

Han berömde även världens alla klimataktivister och uppmanade dem att fortsätta kämpa.
– Jag delar er oro över de övergrepp som skadar vår planet, vårt gemensamma hem, och som ger allvarliga effekter på vårt klimat, säger påven Franciskus.

Efter det konstaterade han att det är just de svagaste som drabbas hårdast av klimatförändringarna och att det borde vara varje kristens ansvar att beskydda skapelsen. Men han var även tydlig med att han anser att kristna borde göra mer för att hjälpa de som lever på flykt.
– Jag vill även tacka alla de regeringar i världen som finns där för flyktingar, internflyktingar och asylsökande, säger påven Franciskus.

Statsministern ser ljuset
Avslutningsvis höll även statsminister Stefan Löfven ett starkt tal i vilket han manade till ett utökat samarbete för fred i världen.
– Detta ekumeniska möte är en sådan strimma av ljus. Ni som marscherar för fred runt om i världen era handlingar och er tro och er enhet, den gör skillnad. Krig är bara något som skapas av människor och om tillräckligt många kommer samman för fred så kommer det att bli fred, säger statsminister Stefan Löfven.

Stora kostnader
Påvebesöket kom uppskattningsvis att kosta skattebetalarna åtta miljoner kronor enligt svenska kyrkan. Men stoltheten i Lund och i Malmö arena var påtaglig och ingen kan anklaga påven för att inte ta sitt kändisskap på allvar. Han om någon försöker använda sin stjärnstatus för att tvinga oss att lyssna på de historier som annars riskerar att drunkna i mediebruset eller Medelhavet.

Text av: Axel Rydén och Tindra Englund

Foto: Christina Zhou, Axel Rydén och Svenska kyrkan